Vier onderzoeken naar ondergang ziekenhuizen

LELYSTAD • Wo 21 november 2018 | 18:05 • Woensdag 21 november 2018 | 18:05

Er komen vier onderzoeken naar de problemen en het faillissement bij de MC IJsselmeerziekenhuizen en MC Slotervaart. Minister Bruno Bruins verwacht dat die rond de zomer allemaal zullen zijn afgerond om ze dan met de Tweede Kamer te bespreken, zo zei hij woensdag tijdens een Kamerdebat over de faillissementen.

De vier curatoren van beide ziekenhuizen zullen onderzoek doen naar het faillissement, dat op 25 oktober is uitgesproken.

Hoogleraar doet onafhankelijk onderzoek
De minister laat een extern onafhankelijk onderzoek doen naar de omstandigheden die hebben geleid tot het faillissement. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Jaap van Manen, hoogleraar corporate governance bij de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is onder meer voorzitter van de Monitoring Commissie Corporate Governance. Die adviseert op het gebied van bestuur bij ondernemingen. De minister vraagt Van Manen onderzoek te doen naar de rollen van alle partijen die betrokken zijn bij het faillissement, waaronder het ministerie, de zorgverzekeraars en ook de banken.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaan onderzoeken of er binnen de MC-ziekenhuizen van Loek Winter en Willem de Boer sprake is geweest van onbehoorlijke financiële constructies.

Al direct na het faillissement is de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) begonnen met een onderzoek naar de patiëntveiligheid bij de afbouw van de zorg. Die ging in MC Slotervaart zo snel dat patiënten binnen enkele dagen het ziekenhuis moesten verlaten.

Minister wil lessen trekken
Los van de onderzoeken wil de minister ook lessen trekken uit de kwestie, mochten er in de toekomst weer ziekenhuizen in grote problemen komen. De Kamer heeft kritiek op het feit dat de minister in juli niet heeft gereageerd toen de eerste signalen van problemen bij de MC Groep bekend werden. Bruins gaf aan dat hij voortaan direct door de NZa zal worden geïnformeerd.

De minister wil ook kijken naar de richtlijnen voor de 45 minuten reistijd naar ziekenhuizen, die nu geldt als maximum reistijd voor zorg dichtbij. Ook daar heeft de Kamer kritiek op, omdat die reistijd geen garantie is dat iemand op tijd zorg krijgt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel