Geluidsexperts vechten conclusies belevingsvlucht aan

LELYSTAD • Wo 21 november 2018 | 23:25 • Woensdag 21 november 2018 | 23:25

De onderzoeksresultaten van de belevingsvlucht rond Lelystad Airport kloppen niet. Dat stellen een geluidsingenieur en akoesticus in een eigen analyse. Ze trekken berekeningen die gemaakt zijn door onderzoeksbureaus in twijfel.

Uit metingen rond de belevingsvlucht op 30 mei bleek dat het geluid van de vlucht harder was dan op basis van berekeningen werd verwacht. In een brief aan de Tweede Kamer relativeerde minister Cora van Nieuwenhuizen die verschillen vorige maand. Ze liet twee onderzoeken uitvoeren naar de afwijkingen. De minister trok de conclusie dat piekwaardes die werden gemeten 'niet ongebruikelijk zijn en op voorhand verwacht hadden mogen worden.'

'Argumenten die geen hout snijden'
Geluidsdeskundige Pieter Sijtsma zegt nu dat er weinig van de eerdere berekeningen klopt. "De rapporten doen hun best om de verschillen weg te relativeren en hanteren daarbij argumenten die geen hout snijden." Sijtsma werkte jarenlang bij het Nederlands Laboratorium voor Lucht- en Ruimtevaart (NLR), waar hij zich bezighield met methoden om vliegtuiggeluid te meten. Hij heeft een rapport geschreven waarin hij de uitleg van de bureaus To70 en DGMR weerlegt. Zijn bevindingen worden door verschillende andere wetenschappers gesteund, zo meldt Nieuwsuur.

Oproep tot uitstel
Voor de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen zijn de bevindingen van Sijtsma reden om opnieuw op te roepen tot uitstel van Lelystad Airport. "De juiste weg is in dit geval: eerst onderzoek naar een rekenmodel dat wel betrouwbaar is, dan een nieuwe MER en daarna pas openstelling van Lelystad. Zo niet, dan worden de bewoners rond Lelystad Airport en onder haar aanvliegroutes op ernstige wijze geschiphold en misleid. Ze krijgen veel meer geluidsoverlast te verduren dan de minister hen vertelt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel