St Jansdal: ziekenhuis pas vanaf 1 maart volledig in bedrijf; plannen voor nieuwbouw

LELYSTAD • Do 22 november 2018 | 21:03 • Donderdag 22 november 2018 | 21:03

Het St Jansdal neemt pas vanaf 1 maart 2019 de zorg in Lelystad helemaal over. Tot die tijd blijft de curator verantwoordelijk voor het MC Zuiderzee. De komende maanden zal het ziekenhuis in de provinciehoofdstad dan ook nog niet volledig operationeel zijn. Dat zegt Relinde Weil, de voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis uit Harderwijk.

"Het opbouwen van een ziekenhuis is echt een enorm karwei. Daar moeten wij de komende maanden mee aan de slag. Ondertussen houdt de curator de zorg in stand." Volgens Weil houdt dat in dat poliklinieken in Lelystad door kunnen blijven draaien. "Wij hopen dat er ook weer nieuwe afspraken gemaakt kunnen worden", voegt ze daaraan toe.

De overname van het ziekenhuis is volgens Weil een ontzettend ingewikkelde klus. "Om één van de voorbeelden te noemen: we moeten ons elektronisch patiëntendossier daar helemaal inrichten en uitrollen." Alle medewerkers moeten daarvoor worden opgeleid. Het St Jansdal gebruikt een compleet ander systeem en de werkwijze is heel anders dan bij de MC Groep het geval was. Doorgaan met de bestaande apparatuur van de MC Groep is geen optie, aangezien de ziekenhuizen dan niet goed met elkaar samen kunnen werken.

Nieuwbouw
In eerste instantie gaat het St Jansdal aan de slag in het huidige gebouw van het MC Zuiderzee. "Er is even niks anders", zegt Weil. Maar het pand is volgens haar verouderd. Het St Jansdal wil met de gemeente Lelystad in gesprek over nieuwbouw. Mogelijk op de huidige locatie, maar het kan ook een andere plek in de stad worden.

Ook heeft het ziekenhuis straks minder ruimte nodig dan nu het geval is. "Het ziekenhuis wordt kleiner dan het was. Wij gaan niet alles overnemen. Dat is helaas niet mogelijk." zegt Weil. Wat de exacte gevolgen zijn voor de personeelsleden van het MC Zuiderzee is nog niet duidelijk.

Geen spoedeisende hulp
Het St Jansdal benadrukt nogmaals dat het niet van plan is om in Lelystad een volledige spoedeisende hulp te openen.

"Dat heeft te maken met dat je dan op de achtergrond nog allerlei andere functies in de lucht moet hebben. Bijvoorbeeld een 24-uurs beschikbaarheid van een intensive care of een kinderarts. En dat gaat niet meer in Lelystad." Het aanbod van minister Bruno Bruins om 4,4 miljoen euro bij te dragen heeft het ziekenhuis dan ook afgeslagen.

Het St Jansdal wil wel kijken of het op de langere termijn toch mogelijk is om de spoedeisende hulp uit te breiden. Maar de focus van het ziekenhuis zal in eerste instantie gericht zijn op het opnieuw opbouwen van de basistaken.

Volledig interview met Relinde Weil:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel