Halsband voor heckrunderen als middel tegen Afrikaanse stroperij

LELYSTAD • Vr 23 november 2018 | 11:14 • Vrijdag 23 november 2018 | 11:14

Twintig heckrunderen in de Oostvaardersplassen krijgen als test een speciale halsband om. Deze meet onder andere de hartslag, temperatuur en bewegingen van de dieren. Als de halsbanden goed werken, kunnen ze ingezet worden tegen de stroperij in Afrika.

Om stropers in Afrika te kunnen pakken, moeten de rangers goed op de hoogte zijn van wat er op de savanne gebeurt. Onderzoeksleider Hans Hopster: "De zenders leggen ook de bewegingen van de beesten vast. Dus ook vluchtgedrag bijvoorbeeld. Als er onrust ontstaat, kunnen de rangers erop af." Wat de banden zo bijzonder maakt, is dat ze de gegevens constant doorsturen. Dat is makkelijker en efficiënter dan het werken met zenders die eens in de zoveel tijd uitgelezen moeten worden.

In de Oostvaardersplassen wordt gekeken of de halsbanden ook echt goed werken. Volgens Hopster is het Flevolandse natuurgebied bij uitstek geschikt om twee redenen: "De Oostvaardersplassen zijn erg uitgestrekt en vertonen veel overeenkomsten met de savanne. Daarnaast lijken de heckrunderen veel op de gnoes, die in Afrika de halsbanden om moeten krijgen."

Het onderzoek is een samenwerking van meerdere partijen, waaronder de Universiteit van Wageningen en het Wereldnatuurfonds. De test duurt een jaar. Als de halsbanden goed werken, zullen ze eind volgend jaar in Afrika ingezet gaan worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel