"Fouten in kritiek op belevingsvlucht"

LELYSTAD • Vr 23 november 2018 | 16:01 • Vrijdag 23 november 2018 | 16:01

De stichting 'Lelystad Airport Moet Door' vindt dat een onderzoek naar fouten in rapporten over de zogenoemde belevingsvlucht rond Lelystad Airport ook zelf fouten bevat.

Geluidsdeskundige Pieter Sijtsma zei woensdag bij Nieuwsuur en Omroep Gelderland dat twee onderzoeksrapporten in opdracht van minister Van Nieuwenhuizen fouten wegpoetsen. De rapporten praatten volgens Sijtsma goed waarom de gebruikte Boeing 737 bij geluidsmetingen meer lawaai maakte dan eerder was berekend in de milieu effectrapportage (mer).

Sijtsma heeft gewerkt bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium. Hij toonde de fouten aan, na eigen berekeningen volgens een Amerikaanse methode.

Maar volgens 'Lelystad Airport Moet Door' is de methode van Sijtsma helemaal niet geschikt om de belevingsvlucht te beoordelen. De gebruikte methode zou alleen toepasbaar zijn voor gemiddelde geluidsberekeningen over een langere periode. Volgens de stichting heeft de conclusie van Sijtsma daarom weinig waarde en is het gek dat Nieuwsuur deze als wetenschappelijk feit presenteert.

Overigens was de belevingsvlucht, eerder dit jaar, ook helemaal niet bedoeld om het exacte geluidsniveau van passerende vliegtuigen te meten. De vlucht moest slechts een indruk geven van het geluid dat grotere vliegtuigen straks produceren wanneer zij naar Lelystad Airport komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel