St Jansdal: Pas op met budgetpolis Zilveren Kruis

LELYSTAD • Wo 28 november 2018 | 13:45 • Woensdag 28 november 2018 | 13:45

Heb je een zorgverzekering bij Zilveren Kruis en maak je gebruik van de goedkoopste polis, dan kun je niet terecht bij de ziekenhuizen in Lelystad en Harderwijk. Daarvoor waarschuwt het St Jansdal.

Update 07/12: Inmiddels hebben Zilveren Kruis en het St Jansdal alsnog een contract met elkaar gesloten voor de Basis Budget-patiënten.

Met de polis 'Basis Budget' kon je tot aan het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen wel in het Lelystadse ziekenhuis geholpen worden. Nu de zorg wordt overgenomen door het St Jansdal uit Harderwijk is dat niet langer het geval. Zilveren Kruis en het St Jansdal hebben geen contract met elkaar voor verzekerden met de budgetpolis; Basis Budget.

Uitwijken of zelf betalen
"Komen verzekerden wel in Lelystad of Harderwijk dan geeft dat administratief veel gedoe, hun rekening wordt niet volledig betaald en de verzekerde moet een deel zelf betalen," zo laat het St Jansdal weten. Voor spoedzorg geldt een uitzondering. In dat geval maakt het niet uit welk type verzekering je hebt.

Het St Jansdal gaat mensen die een Basis Budget verzekering hebben, wijzen op de verandering. "Omdat Lelystad tot en met 2018 wel gecontracteerd is voor de budgetpolis, is het aannemelijk dat er nogal wat verzekerden met deze Basis Budget polis in Lelystad wonen.”

Kies een andere polis
Het ziekenhuis adviseert mensen om voor 2019 een andere polis af te sluiten die wel alles vergoedt bij het St Jansdal. Mensen die Zilveren Kruis Basis Budget behouden zijn anders aangewezen op ziekenhuizen waarmee de verzekeraar wel een contract heeft. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Flevoziekenhuis in Almere en Isala in Zwolle.

St Jansdal zegt Zilveren Kruis gevraagd te hebben om alsnog een deal te sluiten voor de verzekerden met de budgetpolis. "Maar dat wil/kan niet meer," zo zegt het ziekenhuis. Zilveren Kruis biedt naast de budgetpolis ook andere type verzekeringen aan waarbij verzekerden wel in Lelystad en Harderwijk terecht kunnen.

Geen gevolgen voor bestaande patiënten
Zilveren Kruis laat weten dat Basis Budget-patiënten die al onder behandeling staan bij het MC Zuiderzee ook in 2019 hun zorg gewoon vergoed krijgen. "Daar hebben we speciale afspraken over gemaakt met St Jansdal." Het gaat dus om mensen waarvan het huidige behandeltraject in 2019 nog doorloopt.

Duurdere polissen van Zilveren Kruis, genaamd Basis Zeker en Basis Exclusief, bieden voor nieuwe patiënten in 2019 wel vergoeding bij het St Jansdal. 5 procent van de verzekerden bij Zilveren Kruis maakt gebruik van de budgetpolis.

Verschillende typen zorgverzekeringen:
Bij het kiezen van een zorgverzekering kom je vaak de termen naturapolis en restitutiepolis tegen. Een naturapolis is meestal wat goedkoper, maar biedt minder keuzevrijheid.

* Naturapolis: Bij een naturapolis kun je meestal alleen kiezen voor een arts of ziekenhuis waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Het is dus belangrijk dat je controleert of jouw verzekeraar een deal heeft met het ziekenhuis waar je naartoe wilt. Deze beperkte keuzevrijheid levert een goedkopere premie op.

* Restitutiepolis: Bij een (zuivere) restitutiepolis ben je volledig vrij om je eigen zorgverlener te kiezen. Mogelijk moet je wel de rekening voorschieten en daarna declareren bij je zorgverzekeraar. De ruimere keuzevrijheid bij dit type polissen zorgt voor een wat hogere premie.

Lees meer over de verschillende verzekeringen bij de Consumentenbond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel