Meer dan 500 schuldeisers bij failliete IJsselmeerziekenhuizen

FLEVOLAND • Do 29 november 2018 | 13:01 • Donderdag 29 november 2018 | 13:01

Bij de curatoren van de failliete MC IJsselmeerziekenhuizen hebben zich 524 partijen gemeld die aangeven nog geld tegoed te hebben van het bedrijf. Het gaat om een bedrag van ruim 22,3 miljoen euro. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag dat is ingediend bij de rechtbank. Wie de 524 schuldeisers zijn, is niet gespecificeerd.

Los van de 524 schuldeisers liggen er ook nog claims van de ING Bank en Stichting Waarborgfonds voor de Zorg. In het geval van de ING gaat het om 20,4 miljoen en bij het Waarborgfonds om 5,1 miljoen euro.

Verder blijkt uit het verslag dat op het moment van het faillissement 1056 personeelsleden in dienst waren bij de ziekenhuizen en de daaraan verbonden bv’s zoals het Facilitair Bedrijf en de Cardiologie Kliniek Flevoland.

Oorzaak faillissement
In het faillissementsverslag wordt ook aandacht besteed aan de oorzaken van het faillissement. Volgens de oud-bestuurders van de IJsselmeerziekenhuizen zijn dat de "lage tariefafspraken met zorgverzekeraars, gecombineerd met relatief hoge kosten voor het realiseren van verbeteringen in de kwaliteit van de zorg en dienstverlening aan patiënten."

Ook het hoge tempo waarmee leningen bij banken afgelost moesten worden, hebben volgens de oud-bestuurders bijgedragen aan de slechte financiële situatie van het ziekenhuis.

In het verslag staat niks over mogelijke misstanden rond het faillissement. De curatoren zijn aan dat onderdeel nog niet toegekomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel