Michael P. wil getuigen horen over arrestatie

ZEEWOLDE • Do 29 november 2018 | 16:41 • Donderdag 29 november 2018 | 16:41

Oud-Zeewoldenaar Michael P., die is veroordeeld voor het ontvoeren, verkrachten en doden van Anne Faber, wil getuigen horen die betrokken waren bij zijn arrestatie. Daarbij heeft hij naar eigen zeggen klappen gekregen en is hij doelbewust niet op zijn rechten gewezen.

Bij het gerechtshof in Arnhem was donderdag een zogeheten regiezitting van het hoger beroep. Hierin werden de onderzoekswensen behandeld, de zaak kwam nog niet inhoudelijk aan de orde. P. is eerder dit jaar door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Anne's lichaam werd op 12 oktober 2017 gevonden in de omgeving van het Nulderpad in Zeewolde. Dat gebeurde op aanwijzing van Michael P. Bij de arrestatie van P. is besloten hem "op indringende wijze" te vragen naar de verblijfplaats van Faber en hem niet eerst op zijn rechten te wijzen. Dat gebeurde omdat de 25-jarige studente misschien nog in leven kon zijn.

Hardhandig verhoord
Volgens de advocaten van P., Niels Dorrestein en Sander de Korte, is de opgelegde straf van de rechter te hoog. Ze willen strafvermindering omdat de dader op hardhandige wijze werd gearresteerd en verhoord. Dorrestein wil daarover onder andere de hoofdofficier van het parket Midden-Nederland, de zaaksofficier en de teamchef van de politie horen.

Het Openbaar Ministerie ziet daar geen enkele reden voor. "Als er iemand onmenselijk behandeld is en als er iemand gemarteld is, dan is het Anne." Volgens de advocaat-generaal gaat dit hoger beroep niet om politieagenten die "in het verdachtenbankje" moeten gaan zitten.

Ook wil de verdediging een getuige oproepen die vorig jaar zomer een opmerkelijk gesprek had met P. al fietsend door het bos en een getuige die op de dag van de vermissing gegil in een ander deel van het bos zou hebben gehoord.

Verslaggever Riks Ozinga van RTV Utrecht


Bij de uitspraak afgelopen juli heeft de rechtbank geoordeeld dat de manier waarop P. is verhoord, niet goed is gegaan. Het had echter geen consequenties voor de strafmaat. Daarom besloten P.'s advocaten om in hoger beroep te gaan. Daarnaast vinden de advocaten de straf van P. te hoog als die wordt vergeleken met vergelijkbare zaken.

Verdachte niet aanwezig
P. was zelf niet aanwezig bij de zitting donderdag. Hij wordt vertegenwoordigd door zijn advocaten. Hans Faber, de oom van Anne Faber, was wel aanwezig, evenals haar vriend. De rest van de familie volgde de zitting vanuit een andere zaal.

Het gerechtshof beslist volgende maand over de ingediende onderzoekswensen. In mei 2019 wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel