Onbemande toestellen zoeken demonstranten Oostvaardersplassen

LELYSTAD • Wo 19 december 2018 | 20:04 • Woensdag 19 december 2018 | 20:04

Demonstranten zijn vorige week uit de Oostvaardersplassen gezet met behulp van onbemande vliegtuigjes van Defensie. Een speciaal team van Defensie observeerde het natuurgebied een week lang vanuit de lucht in opdracht van de politie.

Staatsbosbeheer begon 10 december met het afschieten van ruim 1800 edelherten. Het gebied werd van bovenaf geobserveerd voor de veiligheid van boswachters van Staatsbosbeheer, maar ook voor de veiligheid van demonstranten zelf.

Waarom kan de politie dit zelf niet?
"Defensie kan in dit geval het verschil maken", legt majoor Erwin uit. "Normaal gesproken is dit een taak voor de politie, maar als die niet zelf de juiste middelen heeft om dit te doen, kunnen ze een beroep doen op Defensie."

De politie heeft wel drones, maar deze onbemande vliegtuigen kunnen meer. Ze zijn groter dan een drone en kunnen langer in de lucht blijven. Een drone kan vaak zo'n 15 minuten rondvliegen, dit vliegtuigje 3,5 uur.

Het toestel heeft een spanwijdte van 2,8 meter en een lengte van 1,4 meter. Het vloog op een hoogte waarop het niet meer zicht- en hoorbaar was. Het lawaai van een politiehelikopter zou de edelherten laten schrikken en op de vlucht laten slaan.

Onveilige situaties voorkomen
"Als de boswachters herten gaan afschieten, ontstaan er onveilige situaties. Dus wij hebben doorgegeven waar de demonstranten zich begaven", legt opperwachtmeester Frank uit. Hij was die week in de Oostvaardersplassen om alles te monitoren. "Dat was om te voorkomen dat demonstranten in het schootsveld zouden komen. Zij zijn onder begeleiding van Staatsbosbeheer het gebied uitgehaald."

Volgens majoor Erwin was de klus ook geslaagd als er geen demonstranten in de Oostvaardersplassen waren aangetroffen. "Doordat je van bovenaf kan zien dat er juist géén mensen zijn, kunnen de mensen van Staatsbosbeheer beneden hun werk goed doen."

Het specialistische team van Defensie is nu weer gestopt met vliegen. Vanwege het onbemande vliegtuig werd er een vliegverbod boven het gebied ingesteld. Dat was bedoeld om kleine vliegtuigjes, helikopters of drones te weren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel