Speerpunten onderzoek naar zorg bekendgemaakt

FLEVOLAND • Do 10 januari 2019 | 21:55 • Donderdag 10 januari 2019 | 21:55

Minister Bruno Bruins wil precies weten aan welke zorg er behoefte is in Flevoland. Hij heeft daarom een toekomstverkenner aangesteld. Dat is Bas Leerink, een bekend gezicht in de zorg. Hij was bestuursvoorzitter van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente, bestuurslid van zorgverzekeraar Menzis en lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.

In een brief aan de Tweede Kamer stelt de minister dat er op dit moment nog veel onduidelijk is. Zo heeft hij nog geen cijfers en percentages over het aantal beschikbare zorgverleners. Hij kan dus nog niet zeggen hoe groot bijvoorbeeld het tekort aan kinderartsen is.

De minister wil van Bas Leerink eerst een grondige inventarisatie. Daarna wil hij een advies aan welke zorg er behoefte is en waar de zorg in Flevoland tekort schiet. Het moet ook duidelijk worden waar volgend jaar al direct aandacht voor moet komen en welke problemen op lange termijn te verwachten zijn.

Rond de zomer is de toekomstverkenner klaar met zijn rapport. Minister Bruins verwacht de eerste veranderingen dan volgend jaar te kunnen doorvoeren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (13)

 • weetje

    Vr 11 januari Vrijdag 11 januari

  Ging het bij het Medisch Spectrum Twente in het verleden ook niet verkeerd.
  Handig om iemand aan te stellen met negatieve ervaringen binnen de zorg. Dus niet want als je ziet wat voor functie's hij daarna weer heeft gekregen, dan besef je gewoon dat de mensen die de zorg om zeep helpen, zogenaamd hun handen in onschuld wassen en zorgen dat hun maatje wel weer een baantje krijgt. Bruins zal wel op dezelfde golfclub zitten!

  reageer
 • Jaap

    Vr 11 januari Vrijdag 11 januari

  Onderstaande reacties tonen aan dat de inventarisatie nodig is.

  reageer
 • MM

    Vr 11 januari Vrijdag 11 januari

  Dit is dezelfde Bas Leerink die samen met
  Winter gewerkt heeft in overleg organen, samen hebben ze artikelen geschreven en vergaderd.
  Hoe onafhankelijk is deze man dan??
  Doofpot scenario??

  reageer
 • He-Ro

    Vr 11 januari Vrijdag 11 januari

  Waar vind ik die artikelen , welke overleg organen bedoelt u MM ?

 • Barbara

    Vr 11 januari Vrijdag 11 januari

  Wanneer deze mijnheer met Loek en compagnon een afspraak maakt kunnen zij hem precies vertellen hoe of het met het reilen en zeilen ging toen zij nog de scepter zwaaiden in het MC Zuiderzee. Tenminste dat lijkt me de meest korte weg als deze laatkomer in oprechtheid van PATIENTEN is geinteresseerd. Bruno moet eens ophouden met telkens te laten zien dat die niet deugd. Ik wens hem ook nooit te omarmen.

  reageer
 • Ria

    Vr 11 januari Vrijdag 11 januari

  Minister Bruins wil cijfers zien.
  Hij is niet geinteresserd in mensen blijkt nu maar weer.
  Wat kunnen in 's hemelsnaam nog van deze onbekwame minister vewachten?
  Barbara jij hoopt hem niet te omarmen.
  Ik hoop hem nooit te ontmoeten.
  Dacht jij nu echt dat Loek Winter openheid van zaken geeft?
  Dat heeft hij nog nooit gedaan.
  Hij komt overal mee weg over onze ruggen.
  Mijn vader zei vroeger al "het groot kapitaal houd elkaar altijd de handen boven elkaars hoofden".

 • Yvon

    Vr 11 januari Vrijdag 11 januari

  Ja het mag weer wat kosten en dan kiezen we voor een voormalig bestuurslid van oa een zorgverzekeraar. Dat komt echt heel betrouwbaar over. We weten allemaal hoe zorgverzekeraars naar hun eigen portemonnai kijken. Degeen aan wie je t kunt overlaten zijn bv de huisartsen, de verloskundigen ed. Zij weten waar behoefte aan is en waar mensen gevaar lopen. Vervolgens ,maar ik ben leek natuuurlijk, lijkt t mij helemaal niet zo moeilijk allemaal. Je hebt geen 'toekomstverkenner', het woord alleen al, nodig om te begrijpen dat daar een volledig ziekenhuis behoort te staan. Maar nee het gaat netzoals een paar jaar geleden, toen gingen we rücksichtslos bejaardentehuizen sluiten en tegelijkertijd de thuiszorg afbouwen en onbetaalbaar maken, terwijl iedereen langer thuis moest blijven wonen. Dit is net zo iets. Wel fijn voor de pensioenfondsen en de AOW uitkering, als ze zo door gaan met bezuinigen dan kan de Aow leeftijd weer naar beneden en de pensioenen omhoog, omdat de levensverwachting sterk daalt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flevoburger

    Vr 11 januari Vrijdag 11 januari

  Je kunt zeggen wat je wilt maar onze regering is toch echt hardstikke goed als het gaat om "onderzoeken / commissies enz" in het leven te roepen. Is er al een onderzoekscommissie die het onderzoek naar de behoeftes medische zorg gaat onderzoeken?
  pfffff het mag weer wat kosten.

  reageer
 • L. Lendeling

    Vr 11 januari Vrijdag 11 januari

  Het zou beter zijn als er eerst onderzocht wordt voordat er gesloten wordt. Want wie is er aansprakelijk als er nu iets fout gaat en de spoedeisende hulp komt inderdaad te laat? Het ministerie, De NZa of toch Achmea?

 • Sjaak

    Vr 11 januari Vrijdag 11 januari

  Bewust bezig met vertragen. Pand gaat moet dicht en gaat dicht blijven.

  reageer
 • Schippper

    Do 10 januari Donderdag 10 januari

  Beste stuurlui staan aan wal...

  reageer
 • Ed

    Vr 11 januari Vrijdag 11 januari

  Schipper,
  Heeft u dan wél de indruk dat deze minister de touwtjes in handen heeft en de belangen van Lelystedelingen optimaal behartigt?

 • evert k.

    Do 10 januari Donderdag 10 januari

  Dat lijkt mij wel duidelijk waar door het verdwijnen van twee basis ziekenhuizen in gemeenten Lelystad/Dronten en Noordoospolder/Urk de zorg in Flevoland tekortschiet. Daar is geen grondige inventarisatie voor nodig. Zorg ervoor en zie erop toe dat er een basisziekenhuis in Lelystad komt of blijft voor lowcare en mediumcare basiszorg met OK-faciliteiten, diagnostiek en poliklinieken. Maak dat ziekenhuis satelliet ziekenhuis van een groter ziekenhuis in de directe omgeving (bijvoorbeeld het St. Jansdal in Harderwijk voor Lelystad en het Antonius in Sneek voor Noordoospolder/Urk) waar de complexe zorg, dat is IC-zorg die niet in het satelliet ziekenhuis kan worden aangeboden, wordt aangeboden. Dat biedt op termijn ook kansen voor een SEH.
  Leuk zo’n grondige inventarisatie en leuk zo’n lijvig rapport wat rond de zomer gereed moet zijn. Ik vraag me af wat het oplevert. Ik weet wel dat het de heer Bas Leerink een aardige stuiver oplevert. In mijn ogen ben je twee of drie A4-tjes al klaar.

  reageer
 • Ezther

    Vr 11 januari Vrijdag 11 januari

  Beter satelliet van Flevoziekenhuis in Almere. Dan heb je meteen de complexere zorg te pakken.

 • Harry

    Vr 11 januari Vrijdag 11 januari

  We willen helemaal geen "satelliet ziekenhuis" in Lelystad, maar een compleet ziekenhuis met alles erop en eraan, inclusief SEH 24/7 en inclusief complexe Verloskunde en inclusief beddenhuis. En zonder geldverkwisting voor nieuwe pleisters en elektronica. Maar waat slaat dat onderzoek van de minister nu nog op? Het Zuiderzeeziekenhuis is al aan St Jansdal verkwanseld dat zijn eigen financiële tekorten wil dekken ten koste van Lelystad. En de nevenvestiging in Emmeloord is al verkwanseld aan het Antonius. De minister is heel veel TE LAAT.

 • Sjors

    Do 10 januari Donderdag 10 januari

  Wat is jouw bijdrage voor het behoud en nu dus de terugkomst van het ziekenhuis?

  reageer
 • peter van den bemt

    Do 10 januari Donderdag 10 januari

  Een onderzoek naar welke behoefte aan zorg er is in Flevoland? Is het werkelijk? Zou die behoefte nou anders zijn dan in de rest van Nederland? Ik denk dat het beter is dat er een onderzoek gedaan wordt naar de verstandelijke vermogens van deze minister. En de rest van de regering, want die laten dit kennelijk gewoon gebeuren. Dat regeert ons land. On on ongelooflijk.

  reageer
 • Ed

    Vr 11 januari Vrijdag 11 januari

  Het is inderdaad tenenkrommend. Wie nu nog gelooft dat goede en betaalbare zorg voor álle Nederlanders de hoogste prioriteit heeft, is ziende blind.

 • Yvon

    Vr 11 januari Vrijdag 11 januari

  Knettergek daar in den Haag. Compleet vh padje af.

 • Roberta

    Do 10 januari Donderdag 10 januari

  Allereerst spoedeisende hulp 24/7 want Harderwijk heeft geen zin in spoedgevallen uit de polder, hebben ze geen zin in.

  reageer
 • Hans de Boer, Lelystad

    Do 10 januari Donderdag 10 januari

  Tjonge, tjonge, dat moet toch sneller kunnen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert