Schadeclaim voor gemeente vanwege 'voorkennis'

NOORDOOSTPOLDER • Za 12 januari 2019 | 17:09 • Zaterdag 12 januari 2019 | 17:09

Een groep investeerders uit de Noordoostpolder en Friesland gaat een schadeclaim indienen tegen de gemeente Noordoostpolder vanwege de aankoop van het ziekenhuispand in Emmeloord.

Volgens de investeerders heeft de gemeente het gebouw gekocht met voorkennis. Een advocaat gaat de schadeclaim nu voorbereiden, zo blijkt uit een mail die politieke partijen in Noordoostpolder afgelopen donderdag hebben gekregen.

Volgens diverse bronnen hadden de investeerders eind september de gemeente op de hoogte gebracht dat ze het ziekenhuispand wilden kopen. Tijdens dat gesprek zouden financiële gegevens zijn gedeeld omdat de gemeente destijds niet als concurrent werd gezien. De gemeente zou toen geen interesse hebben gehad in het gebouw.

Na het faillissement van de MC Groep eind oktober is de gemeente van mening veranderd en heeft Noordoostpolder het pand met daarin het Dokter Jansencentrum gekocht. De groep investeerders beweert dat de gemeente de aankoop heeft gedaan op basis van informatie die in september is overlegd. Het is nog onduidelijk hoe hoog de schadeclaim gaat worden.

Hoe reageert de politiek?
Berthoo Lammers van ONS Noordoostpolder vraagt zich af of het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad juist heeft geïnformeerd over deze kwestie. Hij heeft veel vragen over de aankoop en wil donderdagavond opheldering tijdens een zogenoemd verantwoordingsdebat.

Tjitske Hoekstra van de SP-fractie wil van het college weten welk financieel risico de gemeente nu loopt. Bovendien voelt de SP zich buitenspel gezet door het college: "Normaal debatteren wij als gemeenteraad over het uitgeven van relatief kleine bedragen, nu beslist het college opeens zelf over miljoenen euro's", aldus Hoekstra.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (15)

 • Logisch Nadenken??

    Zo 13 januari Zondag 13 januari

  Erg logische reactie is het niet van de z.g.n. investeerders.Vooral omdat de gemeente Noordoostpolder een schuldeiser is en vervolgens met de curator in onderhandeling is geweest.Wanneer de z.g.n. investeerders er heil inzagen dan had men in september gelijk moeten toehappen.Wat betreft de geheimzinnigheid van het College doet me denken aan loges met duistere afspraken.O ja, 2007 kon men het ziekenhuis ook kopen tegen een gereduceerd tarief.Waar waren toen de investeerders????

  reageer
 • Klaas

    Zo 13 januari Zondag 13 januari

  Omroep Flevoland, als de fractievoorzitters zijn geïnformeerd achter gesloten deuren dan staan de voorzitters van ONS en SP voor de camera te liegen.
  ONS en SP zijn geïnformeerd over de aankoop, ook hebben ze geëist dat de wethouder geen andere aanbieders in de polder toegang mochten krijgen dan allleen Antonius. De wethouder zou hierbij niet investeren in stenen, maar gezien de situatie heeft ze moeten kiezen stenen of 2 aanbieders. Dus 1 aanbieder en wat stenen, dan kan het na de huurperiode plat voor woningbouw.
  Ook heeft de gemeente nu een vinger in de pap voor de nieuwbouw van Antoinius waardoor de huurder voor zorg ook in dat pand kunnen.

  Kort om ONS en SP zeggen niks te weten, maar even een juiste formulering van u als jounalisten kan heel veel beter. Maar dat zal liggen aan het feit dat u zich richt op Almere.

  reageer
 • Mbro

    Zo 13 januari Zondag 13 januari

  Heeft de gemeente NOP niet het recht op eerste koop ten opzichte van de investeerders? Zij hadden nog een lening uitstaan bij de MC groep.

  reageer
 • Realist

    Zo 13 januari Zondag 13 januari

  In deze gemeente ontstaan overal problemen omdat iedere bestuurder gewichtig wil doen door alle financiële gegevens geheim te houden voor de inwoners. In dit geval een beetje dom omdat straks de aankoopprijs vermeld staat in het eindverslag vande curator.

  reageer
 • It's me

    Zo 13 januari Zondag 13 januari

  Investeerders in de polder hebben ons al genoeg geld gekost.

  En nu wilde ze hier ook weer een "slaatje" uit slaan?????

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Pieter

    Zo 13 januari Zondag 13 januari

  Als de gemeenteraad nou eens jaren geleden, bij het allereerste begin van de fusie perikelen tusse nZuiderzee Zh en Fr Jansen zienjenhuis, als grote controleur van de marktwerking was opgetreden ... Nu, na alle ellende en gedonder is er een oplossing bedacht. En nu staan we te tetteren ??????? Is dat nou volksvertegenwoordiging? Boe roepen langs de zijlijn?

  reageer
 • Erik

    Zo 13 januari Zondag 13 januari

  Die groep investeerders had blijkbaar ook voorkennis, wie klaagt hen aan? Verder lijkt het me wel heel toevallig dat zij niks wisten en zelfs de overheid niet dat het ziekenhuis failliet zou gaan! Ik zou zeggen omroep Flevoland pak je verantwoordelijkheid en zoek dit nou eens echt tot op de bodem uit.

  reageer
 • Hans

    Zo 13 januari Zondag 13 januari

  Ja, dat dacht ik ook gelijk. Wie had nu voorkennis? Ik mag hopen dat de rechter dat ook ziet......

 • p

    Zo 13 januari Zondag 13 januari

  Je ziet wat voor troep investeerders van de Golfslag hebben gemaakt. Dus laat ons blij zijn dat de gemeente dit pand niet in handen van investeerders heeft laten vallen. Waarom doen zo veel mensen altijd zo negatief, positief zijn kost veel minder energie.

  reageer
 • pieter de oude

    Zo 13 januari Zondag 13 januari

  Prima gemeente , je ziet wat investeerders met de gezondheidszorg uithalen.

 • E

    Zo 13 januari Zondag 13 januari

  De fractievoorzitters waren geïnformeerd. Nu niet moeilijk doen

  reageer
 • Bergerac

    Zo 13 januari Zondag 13 januari

  Dus ook de heer Lammers.

 • Dirk

    Zo 13 januari Zondag 13 januari

  Als het doel de middelen heiligt, dan neem je het gezeur en een risico op een claim op de koop toe. Achteraf mag je het uitleggen en eventuele gevolgen ondervinden. Het lijkt mij een goede beslissing om het pand over te nemen en te verhuren. Anders had je weer zo'n constructie zoals voorheen waar het onroerend goed onder een B.V. Wordt geplaatst en met enorme winst doorverhuurd aan dezelfde club mensen in een andere B.V. En dat geld had beter besteed kunnen worden aan zorg en onderhoud.

  reageer
 • oudvisser

    Zo 13 januari Zondag 13 januari

  gemeente emmeloord bedankt dit is positief bedoelt

  reageer
 • Drommel

    Zo 13 januari Zondag 13 januari

  Sorry hoor, maar het nog altijd Gemeente Noordoostpolder. 😉

 • Richard Schuurman

    Za 12 januari Zaterdag 12 januari

  Waarom hebben de investeerders het dan niet zelf gekocht? Het gebouw stond te koop, maar op 22/10 bleek dat het bod te ver af lag van de verwachte opbrengst. Op 23/10 vroeg MC surseance aan, 25/10 waren ze failliet. Hebben de investeerders wellicht gegokt en verloren?

  reageer
 • Zeiksnor

    Zo 13 januari Zondag 13 januari

  Ja, gegokt en verloren. Begin 2018 is het gebouw getaxeerd. Investeerders hebben bewust het faillissement afgewacht en daarna gewoon een veel te laag bod uitgebracht wat door de curatoren niet is geaccepteerd.

 • Teun Nijdam

    Za 12 januari Zaterdag 12 januari

  Als de raad niks van deze voorkennis af wist en daar lijkt het op,dan is er in die twee geheime vergaderingen met de fractie voorzitters ,door het college informatie achter gehouden die kunnen leiden tot schadeclaims
  Vele malen erger dan het achteraf weggeven van een keuken,zonder medeweten van de raad,waardoor een Wethouder moest opstappen.
  Gelijke monniken gelijke kappen zou ik zeggen wil dit College geloofwaardig blijven.
  Zal wel een motie van treurnis of wantrouwen worden of met een sisser aflopen.

  reageer
 • grt

    Zo 13 januari Zondag 13 januari

  Dit is het treurnis verhaal van een oud raadslid,

 • Gekke Henkie

    Za 12 januari Zaterdag 12 januari

  Ach ja, de burger betaald het wel weer.
  Beetje belasting verhogen en we zijn er weer

  reageer
 • Douwe

    Za 12 januari Zaterdag 12 januari

  Goed dat de gemeente het heeft gekocht en niet een stel investeringsbobo’s die alleen geïnteresseerd zijn in winst en die winsten gaan boven het belang van burger of patiënten. Ik kan me voorstellen dat de gemeente juist daarom het pand heeft gekocht.

  reageer
 • Burger

    Zo 13 januari Zondag 13 januari

  De gemeente heeft volgens mij de patstelling tussen Anthonius en de curator van het failliete MC Ziekenhuis willen doorbreken. Op zich een nobel streven, maar hoe zit het met de exploitatie, nadat de nieuwbouw van het Anthonius klaar is. Gaat dan de sloopkogel door het gebouw of worden de exploitatie kosten een molensteen voor de burgers? Uiteindelijk zal toch beslist worden wat er na 2023 met het gebouw gaat gebeuren. De kosten zullen zeker hoog zijn, omdat er de laatste 10 jaar alleen het hoogst nodige onderhoud aan het pand is verricht.

 • Guderian

    Zo 13 januari Zondag 13 januari

  Mooi gesproken. Door investeerders is de ellende begonnen, loek de winter etc. Gemeente bedankt.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert