Schadeclaim voor gemeente vanwege 'voorkennis'

NOORDOOSTPOLDER • Za 12 januari 2019 | 17:09 • Zaterdag 12 januari 2019 | 17:09

Een groep investeerders uit de Noordoostpolder en Friesland gaat een schadeclaim indienen tegen de gemeente Noordoostpolder vanwege de aankoop van het ziekenhuispand in Emmeloord.

Volgens de investeerders heeft de gemeente het gebouw gekocht met voorkennis. Een advocaat gaat de schadeclaim nu voorbereiden, zo blijkt uit een mail die politieke partijen in Noordoostpolder afgelopen donderdag hebben gekregen.

Volgens diverse bronnen hadden de investeerders eind september de gemeente op de hoogte gebracht dat ze het ziekenhuispand wilden kopen. Tijdens dat gesprek zouden financiële gegevens zijn gedeeld omdat de gemeente destijds niet als concurrent werd gezien. De gemeente zou toen geen interesse hebben gehad in het gebouw.

Na het faillissement van de MC Groep eind oktober is de gemeente van mening veranderd en heeft Noordoostpolder het pand met daarin het Dokter Jansencentrum gekocht. De groep investeerders beweert dat de gemeente de aankoop heeft gedaan op basis van informatie die in september is overlegd. Het is nog onduidelijk hoe hoog de schadeclaim gaat worden.

Hoe reageert de politiek?
Berthoo Lammers van ONS Noordoostpolder vraagt zich af of het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad juist heeft geïnformeerd over deze kwestie. Hij heeft veel vragen over de aankoop en wil donderdagavond opheldering tijdens een zogenoemd verantwoordingsdebat.

Tjitske Hoekstra van de SP-fractie wil van het college weten welk financieel risico de gemeente nu loopt. Bovendien voelt de SP zich buitenspel gezet door het college: "Normaal debatteren wij als gemeenteraad over het uitgeven van relatief kleine bedragen, nu beslist het college opeens zelf over miljoenen euro's", aldus Hoekstra.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel