Nieuw plan voor verdeling vluchten Lelystad

LELYSTAD • Do 17 januari 2019 | 9:41 • Donderdag 17 januari 2019 | 9:41

Minister Cora van Nieuwenhuizen doet een nieuw voorstel voor de verdeling van vliegverkeer tussen Schiphol en Lelystad Airport. Ze heeft een regeling bedacht, waarvan ze hoopt dat de Europese Commissie daarmee nu wel kan instemmen.

Afgelopen december trok de minister een eerdere regeling in, omdat Brussel vond dat luchtvaartmaatschappijen werden gediscrimineerd. In de vorige versie wilde de minister op Lelystad alleen vakantievluchten toestaan door maatschappijen, die hun plaats op Schiphol zouden opgeven. Brussel wilde dat Lelystad voor iedereen toegankelijk is, al wil de Tweede Kamer dat niet.

Nieuwe regeling bevat twee voorstellen
De nieuwe regeling bestaat uit twee voorstellen: maatschappijen die vluchten van Schiphol naar Lelystad willen verplaatsen, moeten een plaatsje aanvragen bij de zogeheten slotcoördinator. Dat is een onafhankelijke instantie die de vliegrechten toebedeelt. Voorrang krijgt een maatschappij die op Schiphol een plek opgeeft, maar de nieuwe regeling weert nieuwkomers niet.

Nadat Lelystad Airport in 2023 10.000 bewegingen heeft bereikt, gaat de minister met de Europese Commissie na of de regeling werkt en wat de effecten zijn. Pas na deze evaluatie stelt de minister nog eens stapsgewijs 15.000 vliegbewegingen op Lelystad Airport beschikbaar. Er wordt dan ook bekeken of er voldoende ruimte is voor nieuwe maatschappijen op Schiphol en Lelystad en hoe de toekomstige ontwikkeling van Schiphol de mogelijkheden voor nieuwkomers beïnvloedt.

Schiphol moet maatschappijen lokken
De minister vraagt Schiphol Group om met een gerichte marketingstrategie en aantrekkelijke faciliteiten luchtvaartmaatschappijen naar Lelystad te lokken. Zij laat maatschappijen vrij waarheen ze vanaf Lelystad willen vliegen. Een lijst met bestemmingen wordt geschrapt.
Op de vrijgekomen plaatsen op Schiphol mogen geen vakantievluchten terugkomen, maar uitsluitend transfervluchten. Die dragen bij aan het netwerk vanaf Schiphol.

Voorstel nu in inspraakronde
Van Nieuwenhuizen kondigt het voorstel aan in een brief aan de Tweede Kamer. Tegelijk begint ze op internet een inspraakronde voor belanghebbenden. Hiervoor trekt de minister drie weken uit. Daarna zal zij het voorstel in februari voorleggen aan de Europese Commissie. Die heeft in theorie een half jaar de tijd tot augustus om de regelen te beoordelen. Een woordvoerder van de minister hoopt dat Brussel minder tijd nodig heeft.

Kamer kritisch over regeling
De Tweede Kamer is kritisch over de regeling. In december heeft de Kamer uitgesproken dat Lelystad Airport niet zelfstandig mag groeien. Suzanne Kröger (GroenLinks) vindt dat de nu voorgestelde regeling hier niet aan voldoet: "Fundamenteel probleem - geen autonome groei - wordt niet opgelost".

SP-Kamerlid Cem Lacin verwoordt het nog harder: "Minister heeft lak aan uitspraak Kamer over autonome groei".

Eppo Bruins van regeringspartij ChristenUnie vraagt zich af of deze regeling gaat werken en of Brussel die goedkeurt: "De minister heeft blijkbaar een muizengaatje gevonden".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel