In januari ruim 800 edelherten afgeschoten

LELYSTAD • Di 5 februari 2019 | 17:22 • Dinsdag 5 februari 2019 | 17:22

Staatsbosbeheer heeft de afgelopen maand 825 edelherten afgeschoten in de Oostvaardersplassen. In de hele maand december waren dat er nog 97. Volgens Staatsbosbeheer komt dat door de weersomstandigheden in januari.

Tijdens koude dagen zijn edelherten rustig. De dieren zijn volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer nog in goede conditie, maar gaan vanwege de kou zuinig om met hun energie en daarom reageren ze trager. Daardoor is het gemakkelijker om bij ze in de buurt te komen.

Bovendien is het aantal jagers verdubbeld van 8 naar 16. Het is de bedoeling dat er in totaal 1830 edelherten in de Oostvaardersplassen worden afgeschoten. Het schieten gaat door tot 1 april.

Hoe gaat het met de verkoop van hertenvlees?
Sinds het afschot is begonnen, zijn 515 herten verkocht aan de poelier. Die verkoopt een deel van het vlees door aan de horeca. Voor particulieren is een lange wachtlijst. De voedselbanken krijgen ongeveer tweeduizend kilo hertenvlees cadeau.

Overigens begint Staatsbosbeheer deze maand met het aanplanten van duizenden bomen en struiken, zodat de dieren in de Oostvaardersplassen meer beschutting kunnen vinden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel