Pulsvissers sturen noodkreet aan Rutte

URK • Za 9 februari 2019 | 14:54 • Zaterdag 9 februari 2019 | 14:54

De Nederlandse pulsvissers hebben een noodkreet gestuurd aan premier Rutte. Hij is hun laatste hoop om een Europees verbod op de pulsvisserij tegen te houden. Het voortbestaan van de Nederlandse kottervisserij is in gevaar, zeggen de vissers.

Afgevaardigden van de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Parlement bepalen woensdag of de pulskorvisserij mag doorgaan. Bij die vistechniek worden platvissen met stroomstoten van de bodem opgeschrikt, waarna ze de netten inzwemmen. Het lijkt er op dat er een verbod komt. Nederland staat nagenoeg alleen in deze methode. De Franse milieuorganisatie Bloom meldt dat de Europese Raad pulsvissen met ingang van 1 januari 2022 wil verbieden.

De vissers vragen premier Rutte of hij opnieuw wil praten met de Franse president Macron en EU-commissievoorzitter Juncker. Vooral Frankrijk is fel tegenstander van de pulsvisserij. Volgens de Nederlandse Vissersbond en brancheorganisatie VisNed komt dat door een lobbie die de pulsvisserij ten onrechte in een kwaad daglicht stelt. Zo wordt gezegd dat de vissen worden 'geëlektrocuteerd'. Daarvan zou geen sprake zijn.
De resultaten van een meerjarig onderzoek naar de pulsvisserij komen pas eind dit jaar beschikbaar. Volgens de vissersorganisaties zijn de eerste resultaten positief over de puls.

Rampzalig voor de hele keten
Een verbod op de pulskorvisserij is volgens de organisaties rampzalig voor de visserij. "Het zal doorwerken in de gehele keten van handel en verwerking, de toeleverende industrie, het visserijonderzoek en het visserijonderwijs", schrijven ze aan Rutte. Nederlandse visserijbedrijven moeten dan weer omschakelen naar de traditionele boomkorvisserij. "Onderzoek door Wageningen Economic Research heeft aangetoond dat dit zal leiden tot enorme financiële verliezen voor visserijbedrijven en bemanningsleden", aldus de brief.

De organisaties vinden het verbod op de pulskor vooral onbegrijpelijk omdat die 46 procent minder brandstof nodig heeft dan de boomkor. Verder wordt de zeebodem niet vernield door kettingen zoals bij de boomkor, en is er veel minder bijvangst. "Het is niet uit te leggen aan pulsvissers dat ze door toedoen van Frankrijk moeten stoppen met hun innovatieve en rendabele vismethode", zeggen VisNed en Nederlandse Vissersbond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (19)

 • Hein

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Ik vraag me af wat jullie nu willen? Willen jullie meer

  1: Meer CO2 uitstoot?
  2: Meer bodemberoering?
  3: Meer brandstofverbruik?
  4: Meer bijvangst?

  Of willen jullie.

  1: Minder CO2 uitstoot?
  2: Minder bijvangst?
  3: Minder bodemberoering?
  4: Minder brandstof verbruik?

  Waar kiest U voor?
  Europa kiest voor de eerste 4 punten.😥 IDIOT en absurd.

  reageer
 • Dhr Jansen

    Zo 10 februari Zondag 10 februari

  Reken maar op weinig slagkracht van Rutte en Schouten.

  reageer
 • Luppien

    Zo 10 februari Zondag 10 februari

  Stem PVV, weg uit de EU.

  reageer
 • Gezond verstand

    Zo 10 februari Zondag 10 februari

  Zullen we allemaal maar weer in stoomtreinen gaan rijden en ook elektrische auto's verbieden. Lekker ouderwets weer veel co2 uitstoten, het ging toch goed ? En tja, de fransen hebben momenteel geen elektrische treinen of auto's dus die willen niet hebben dat wij dat wel hebben.

  reageer
 • Pietje

    Zo 10 februari Zondag 10 februari

  Inderdaad gegokt en verloren. Een mooi middel zeker wel maar slecht "verkocht" aan onze vrienden binnen de EU. Nu zul je zien hoe weinig je als klein lidstaat te vertellen hebt zonder zo'n achterlijke lobby als de Fransen en Duitsers hebben.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Urker

    Zo 10 februari Zondag 10 februari

  Alles moet electrisch tegenwoordig.
  De belasting op energie is met 75% verhoogd/ alles voor de c.o2.
  Nu gaan kotters weer de helft meer verbruiken/ Wat heeft dit voor het effect op het milieu. Dus kotters op kosten van de regering ook ombouwen naar gas want die hebben dit veroorzaakt door vergunning te verlenen.
  Er was nog nooit zoveel vis in zee dus waar dat overbevissing vandaan komt.
  Verder heb ik niets met de vis te maken en zou jammer zijn als iedereen werkeloos word maar vacatures zat in emmeloord/Lelystad en Almere en omstreken.

  reageer
 • karel

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Als er toch vis genoeg is, waarom dan miepen over een mislukt plan? ga gewoon weer hard hard werken en ouderwets geld verdienen.

 • Stevie

    Zo 10 februari Zondag 10 februari

  Oneigenlijk gebruik van vergunning voor onderzoek wordt nu teruggedraaid en terecht.

  reageer
 • Kcirtap

    Zo 10 februari Zondag 10 februari

  Investeren in iets wat nog niet zeker is, is een risico! Dat risico heeft verkeerd uitgepakt! Of het nou milieuvriendelijker is of niet. Gebeurt wel vaker in het bedrijfsleven!

  reageer
 • Post

    Zo 10 februari Zondag 10 februari

  Ze verdienen nu bakken met geld, daar ga je aan wennen. Ze worden bang dat straks, als het verboden wordt, ze weer terug gaan naar het schamele loontje van daarvoor.

  reageer
 • kees d.

    Zo 10 februari Zondag 10 februari

  Rutte is Europa en zal niets doen om de rest van de EU te schaden!! Hij is zelf uit op een hoge positie in de EU.

  reageer
 • HK

    Zo 10 februari Zondag 10 februari

  Ach..., u kent Rutte’s toekomstplannen?

 • Zondagsrijder

    Zo 10 februari Zondag 10 februari

  Pulsvissen valt in dezelfde categorie als Walvisvangst. Research en dus mag het onderzocht worden, zij het gelimiteerd. Daar houden we ons niet aan netzoals bij walvisvangst elders in de wereld, en houden we ons als NL’sche vissers dus niet aan de regels.

  reageer
 • Zon

    Zo 10 februari Zondag 10 februari

  Milieubewust.. voor wie/wat?? Dat er zoveel vissoorten nu al bijna aan hun eindje zijn.. Dat komt zeker ook door de natuur, niet door het leeg te vissen d.m.v welke methode dan ook..
  Wanneer men ‘bergen geld ‘uit de zee haalt hoor je niemand klagen.. en nu is er verkeerd gegokt.. ja jammer joh, dan ook een grote vent zijn ... Maar ja het moet meer meer meer zijn.. nog ff en dan is er niets meer. Maar ja wie dan weer leeft .. waarom dáár ‘ nu al’ rekening meehouden.

  reageer
 • Tollebeker

    Za 9 februari Zaterdag 9 februari

  Vroeger had je vissermannen die het met hart en ziel deden om van te kunnen leven. Tegenwoordig heb je ook veel gelukzoekers die het het alleen doen om heel veel geld te kunnen verdienen. Ze mogen van mij ook best wel goed verdienen, en ze werken er ook hard voor. Maar het hoeft ook weer geen ministerloon te zijn. Of zoals mijn opa altijd zei: 'overdaad schaadt'

  reageer
 • Gezond Verstand

    Za 9 februari Zaterdag 9 februari

  Het is toch te gek voor woorden dat een innovatieve vismethode waardoor het milieu en de zeebodem minder belast wordt verboden kan worden door Franse leugens. De Fransen zijn in feite jaloers op het succes van een innovatie en zijn boos op zichzelf dat ze nog met kettingen en veel dieselverbruik vissen. Ze gebruiken nu de Europese politiek als een economisch concurrentie middel om de succesvolle 'concurrentie' uit te schakelen. Zelfs landen zonder zee en zeevisserij en kennis hierover zoals Roemenie, Bulgarije etc mogen over dit onderwerp stemmen en worden door de Fransen 'bewerkt' om tegen te stemmen. Dit is absurdistisch. Als dit de gevolgen van een Verenigd Europa zijn laten we er dan ongeacht de prijs die we er voor moeten betalen aub mee stoppen ! Dit kan en mag niet waar zijn.

  reageer
 • Ed

    Za 9 februari Zaterdag 9 februari

  Als dat pulsvissen (een methode die altijd al verboden was) zo heilzaam en effectief is, dan had Nederland in de eerste plaats de Fransen daarvan moeten overtuigen. In plaats daarvan heeft men ontheffingen die bedoeld waren voor wetenschappelijk onderzoek, misbruikt om productie te draaien.
  Kennelijk dacht men er wel mee weg te komen. Kortom: men heeft gegokt en verloren.

 • Jeroen

    Za 9 februari Zaterdag 9 februari

  Je betoog zou nog enigszins geloofwaardig zijn als er niet van die feiteloze opmerkingen over Bulgarije en Roemenië in zouden staan... Weleens een kaart bekeken?

 • Urker

    Za 9 februari Zaterdag 9 februari

  Dan valt de handel internationaal stil haha.
  Met z'n allen de ww in
  Of met nieuwe ideeën komen om snel om te bouwen of een maas in de wet zoeken. Waarom electrisch zou iets met perslucht bedenken. Is makkelijk om te bouwen en mag altijd.

  reageer
 • Harrie

    Za 9 februari Zaterdag 9 februari

  Een politiek besluit, niet op de inhoud gebaseerd. Maar op een sterke Franse lobby met een achterhaalde vloot. Meer milieuschade, waar iedereen zogenaamd zo vol over is, maar de EU zal vast wel weer een volgend achterlijk besluit nemen. Nexit!

  reageer
 • Piet

    Za 9 februari Zaterdag 9 februari

  Dan ben je als vissers milieubewust bezig is het ook niet goed...de onderontwikkelde Franse schreeuwers lijken hun zin te krijgen...ongelofelijk....!!!

  reageer
 • Flevoburger

    Za 9 februari Zaterdag 9 februari

  Tja, ook al zouden echt alle Nl politici hier achter staan dan nog: Wij hebben in Brussel geen ene drol te vertellen.
  En dan zijn er zelfs Nederlandse politici die een Europees leger een goed plan vinden........
  Sterkte voor iedereen werkzaam in de visbranche!

  reageer
 • L

    Za 9 februari Zaterdag 9 februari

  We moeten ons als één land sterk maken als EU zijnde. Het spijt me heel erg dit maar: Nederland stelt weinig voor op globale schaal.
  Als puntje bij paaltje komt maakt het toch geen zak uit. Je werkt, betaalt belasting aan een overheid en de wegen worden onderhouden. Of dat nou onder een EU logo of een leeuwtje gedaan wordt maakt in de praktijk natuurlijk niets uit.

 • HH

    Za 9 februari Zaterdag 9 februari

  Pech gehad. Het interesseert de Nederlandse politiek, links, rechts en in het midden, helemaal niets dat de Nederlandse visserij om zeep geholpen wordt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert