Pulsvissers sturen noodkreet aan Rutte

URK • Za 9 februari 2019 | 14:54 • Zaterdag 9 februari 2019 | 14:54

De Nederlandse pulsvissers hebben een noodkreet gestuurd aan premier Rutte. Hij is hun laatste hoop om een Europees verbod op de pulsvisserij tegen te houden. Het voortbestaan van de Nederlandse kottervisserij is in gevaar, zeggen de vissers.

Afgevaardigden van de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Parlement bepalen woensdag of de pulskorvisserij mag doorgaan. Bij die vistechniek worden platvissen met stroomstoten van de bodem opgeschrikt, waarna ze de netten inzwemmen. Het lijkt er op dat er een verbod komt. Nederland staat nagenoeg alleen in deze methode. De Franse milieuorganisatie Bloom meldt dat de Europese Raad pulsvissen met ingang van 1 januari 2022 wil verbieden.

De vissers vragen premier Rutte of hij opnieuw wil praten met de Franse president Macron en EU-commissievoorzitter Juncker. Vooral Frankrijk is fel tegenstander van de pulsvisserij. Volgens de Nederlandse Vissersbond en brancheorganisatie VisNed komt dat door een lobbie die de pulsvisserij ten onrechte in een kwaad daglicht stelt. Zo wordt gezegd dat de vissen worden 'geëlektrocuteerd'. Daarvan zou geen sprake zijn.
De resultaten van een meerjarig onderzoek naar de pulsvisserij komen pas eind dit jaar beschikbaar. Volgens de vissersorganisaties zijn de eerste resultaten positief over de puls.

Rampzalig voor de hele keten
Een verbod op de pulskorvisserij is volgens de organisaties rampzalig voor de visserij. "Het zal doorwerken in de gehele keten van handel en verwerking, de toeleverende industrie, het visserijonderzoek en het visserijonderwijs", schrijven ze aan Rutte. Nederlandse visserijbedrijven moeten dan weer omschakelen naar de traditionele boomkorvisserij. "Onderzoek door Wageningen Economic Research heeft aangetoond dat dit zal leiden tot enorme financiële verliezen voor visserijbedrijven en bemanningsleden", aldus de brief.

De organisaties vinden het verbod op de pulskor vooral onbegrijpelijk omdat die 46 procent minder brandstof nodig heeft dan de boomkor. Verder wordt de zeebodem niet vernield door kettingen zoals bij de boomkor, en is er veel minder bijvangst. "Het is niet uit te leggen aan pulsvissers dat ze door toedoen van Frankrijk moeten stoppen met hun innovatieve en rendabele vismethode", zeggen VisNed en Nederlandse Vissersbond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel