Informatieavond volgens inwoners 'niet transparant'

DRONTEN • Ma 11 februari 2019 | 23:15 • Maandag 11 februari 2019 | 23:15

Gemor afgelopen maandag op de publieke tribune tijdens de informatie-avond over de renovatie van het gemeentehuis van Dronten. Een aantal belangstellenden wilde graag vragen stellen aan de politieke partijen, maar daar was geen gelegenheid voor. Dat was van tevoren ook zo bepaald door de gemeenteraad, maar daar waren enkele inwoners niet blij mee.

"Er wordt gezegd dat het proces rond de renovatie transparant moet zijn richting de bevolking. Maar een paar vragen mogen we niet stellen", klaagt Esther Wassenaar. "Mijn dochter zit al tien jaar in een noodgebouwtje op school. Daar is geen geld voor nieuwbouw, maar hier kan het niet op lijkt het." De renovatie van het gemeentehuis is geraamd op bijna 25 miljoen euro.

Berekening volledig nieuw pand
B en W hebben maandagavond een berekening naar de raad gestuurd over de kosten van een geheel nieuw gebouw. Nieuwbouw op dezelfde locatie kost 31,6 miljoen, terwijl een nieuw pand op andere locatie 30,6 miljoen zou kosten. Dat betekent dat als de gemeente het bestaande pand voor een kleine zes miljoen zou verkopen, nieuwbouw op een andere plek goedkoper is.

Transparanter
In de renovatieplannen wordt een kleine 5 miljoen euro besteed aan duurzaamheid. Zo wordt het gebouw aardgasvrij en moet de parkeerplaats worden overdekt met zonnepanelen. Veel partijen uit de gemeenteraad hebben hierover meegedacht in een werkgroep. Alleen de PvdA heeft deelname aan die werkgroep geweigerd.

PvdA-raadslid Suzanne Stoop vindt dat het proces transparanter had gemoeten. Ook haar zint het feit niet dat er geen vragen gesteld konden worden vanaf de publieke tribune. "Het is een teken aan de wand dat inwoners die de moeite nemen om hier vanavond te zijn, gewoon niet gehoord mogen worden. Dan heb je eindelijk betrokken inwoners en dan snoer je ze de mond."

Inwoners die vragen hebben over de renovatie kunnen wel terecht bij de verschillende fracties van politieke partijen. Bovendien is er komende donderdag de gelegenheid om in te spreken tijdens de vergadering van de gemeenteraad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (13)

 • Roos Winter

    Zo 24 februari Zondag 24 februari

  De hele politiek en de ambtenaren daarbij kunnen niet rekenen. Niet alleen in Dronten ook Almere blinkt uit in slecht rekenen. Evenals de overheid in Den Hag. Maar kies vooral voor de VVD en D'66 dan weet je zeker dat je nog veel meer van deze akties zult zien. En dan neem je een beslissing zonder publiek lekker transparant.

  reageer
 • Peter

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  10 jaar in een noodgebouwtje op school.

  Bij mijn weten zijn er max. 8 groepen op een school toch?

  reageer
 • Rene

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  De 8 groepen zitten al 10 jaar in een noodgebouw. Duidelijk zo?

 • D

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  En dan zijn er verkiezingen en iedereen stemt weer gewoon VVD en CDA. Kop in het zand en overal over zeuren, klein voorbeeldje ruim 100 ondergrondse afvalcontainers geplaatst is een grotere investering en duurder onderhoud maar de burger gaat dit niet betalen. Wie dan wel? Precies al die makke schapen die standvastig dit college jaar in jaar uit op de been houden. Niks is transparant in deze gemeente.

  reageer
 • Pieter

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Van transparantie van het college en dualisme van de raad is totaal geen sprake. Als volksvertegenwoordigers mag je verwachten dat ze er zijn voor de burgers maar als de raad zelf heeft bepaald dat de burger tijdens de informatie avond niets mogen vragen dan is dat respectloos naar de bevolking van Dronten.

  reageer
 • L

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Als zelfs omroep Flevoland gewoon weet dat er vraagmomenten zijn bij andere bijeenkomsten vind ik de reactie van Suzanne Stoop erg simplistisch en puur om zieltjes te winnen. Tevens vind ik dat als je het niet eens bent met de ‘transparantie’ van een project, je juist bij het team aan moet schuiven en dat bij elk overleg duidelijk moet maken. Stampvoetend weglopen en van de zijlijn gaan zeuren is meer iets voor de PVV.

  reageer
 • pieter de oude

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  De enige zieltjes die mevrouw Stoop nog wint, zijn
  te vinden bij de roggebotsluis, als zij weer een
  motie indient voor nog meer aspirant zieltjes.

 • laat alle reacties zien
 • Jaap

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Te zot voor woorden die 25 miljoen. Zal nog wel duurder worden want een project bij de overheid valt nooit goedkoper uit. Je kan mij niet wijsmaken dat nieuwbouw niet goedkoper kan dan dit.

  reageer
 • Bas

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  En Vermast van Groen Links lacht iedereen uit. Het kind krijgt toch zijn zin. Miljoenen verkwanselen aan de huidige mode: klimaat en klimaat neutraal. Echt lachen, want de enige die hiervoor betalen zijn de inwoners van Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen en zien hier niets van of voor terug.

  reageer
 • Sn

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  De gemeente heeft toch al stiekem besloten. Burgers zijn alleen maar kritisch, lastig en snappen er toch niets van. Die houding hebben we wel vaker van de gemeente meegemaakt.

  reageer
 • Drontenaartje

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Duidelijk verhaal gisteravond. Was er bij als inwoner; volg de gemeente op de voet. Er worden tal van besluiten genomen door college en raad en als het gaat om iets wat tastbaar is, dan vind iedereen er wat van. Grappig. Er worden zo veel meer besluiten genomen die qua impact op ons als Drontenaren groot zijn en dan is er niemand. Er voor was er een presentatie van het Waterschap over de dijkverzwaring in het gemeentehuis. Daar komen slechts 50 mensen op af. Bij de presentatie gisteravond over de verbouwing van het gemeentehuis zaten er denk ik meer...... Als het om veiligheid gaat zijn mensen er niet...... Dat is toch wonderlijk. En de mevrouw in het filmpje; mevrouw denkt wel heel eenvoudig over financiering. Dit is appels met wortels vergelijken. Ik wens de raad veel succes en een goed klimaat in de raadszaal toe. Het was wederom lekker warm op de publieke tribune.

  reageer
 • Ezther

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  KGB spelletjes? Waarom stapten de CDA wethouders destijds op? Past helemaal bij Bermast.

  reageer
 • Beans

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Die tribunes zijn ook niet altijd bedoeld om vragen te stellen. Als je dat ook graag wilt doen dan kun je je beter verkiesbaar gaan stellen.

  reageer
 • Kevir

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Transparant in Dronten? Deze woorden horen niet in een zin bij elkaar! Zitten in een kapitaal pand te praten over een nog kapitaler pand om te kunnen wachten totdat het gebouwd en alweer verouderd is. Hier is transparantie voor je; je gemeentelijke belastingen gaan de komende jaren (fors) stijgen! Raad eens waarom?

  reageer
 • Kevir

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Niet zeuren, dat zorggeld wordt goed besteed!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert