Informatieavond volgens inwoners 'niet transparant'

DRONTEN • Ma 11 februari 2019 | 23:15 • Maandag 11 februari 2019 | 23:15

Gemor afgelopen maandag op de publieke tribune tijdens de informatie-avond over de renovatie van het gemeentehuis van Dronten. Een aantal belangstellenden wilde graag vragen stellen aan de politieke partijen, maar daar was geen gelegenheid voor. Dat was van tevoren ook zo bepaald door de gemeenteraad, maar daar waren enkele inwoners niet blij mee.

"Er wordt gezegd dat het proces rond de renovatie transparant moet zijn richting de bevolking. Maar een paar vragen mogen we niet stellen", klaagt Esther Wassenaar. "Mijn dochter zit al tien jaar in een noodgebouwtje op school. Daar is geen geld voor nieuwbouw, maar hier kan het niet op lijkt het." De renovatie van het gemeentehuis is geraamd op bijna 25 miljoen euro.

Berekening volledig nieuw pand
B en W hebben maandagavond een berekening naar de raad gestuurd over de kosten van een geheel nieuw gebouw. Nieuwbouw op dezelfde locatie kost 31,6 miljoen, terwijl een nieuw pand op andere locatie 30,6 miljoen zou kosten. Dat betekent dat als de gemeente het bestaande pand voor een kleine zes miljoen zou verkopen, nieuwbouw op een andere plek goedkoper is.

Transparanter
In de renovatieplannen wordt een kleine 5 miljoen euro besteed aan duurzaamheid. Zo wordt het gebouw aardgasvrij en moet de parkeerplaats worden overdekt met zonnepanelen. Veel partijen uit de gemeenteraad hebben hierover meegedacht in een werkgroep. Alleen de PvdA heeft deelname aan die werkgroep geweigerd.

PvdA-raadslid Suzanne Stoop vindt dat het proces transparanter had gemoeten. Ook haar zint het feit niet dat er geen vragen gesteld konden worden vanaf de publieke tribune. "Het is een teken aan de wand dat inwoners die de moeite nemen om hier vanavond te zijn, gewoon niet gehoord mogen worden. Dan heb je eindelijk betrokken inwoners en dan snoer je ze de mond."

Inwoners die vragen hebben over de renovatie kunnen wel terecht bij de verschillende fracties van politieke partijen. Bovendien is er komende donderdag de gelegenheid om in te spreken tijdens de vergadering van de gemeenteraad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel