St Jansdal blij met motie voor slimme zorg thuis

LELYSTAD • Di 19 februari 2019 | 21:52 • Dinsdag 19 februari 2019 | 21:52

Ziekenhuis St Jansdal, dat 1 maart de zorg overneemt in Lelystad, is blij met de motie over e-health die dinsdag is aangenomen in de Tweede Kamer. In de motie van ChristenUnie en VVD staat dat Flevoland de koploper moet worden op het gebied van digitale zorg en daarbij is een prominente rol weggelegd voor St Jansdal.

Slimme zorg thuis
"Het is een erkenning van onze strategie en ambitie", zegt Jan Voorburg, Innovation Officer bij St Jansdal. "We zijn al langer bezig met slimme zorg thuis, ofwel e-health", vertelt Voorburg. "We hebben hier ook een soort internationaal keurmerk voor gekregen; voor de manier waarop wij ICT gebruiken om de zorg te verbeteren. Er zijn maar vijf ziekenhuizen in Europa die dat keurmerk hebben en twee in Nederland. Wij en het Radboud ziekenhuis", legt Voorburg uit.

Zuiniger voor ziekenhuis
Onder e-health wordt onder meer verstaan dat je kunt chatten met je arts, je bloeddruk thuis kunt meten en de uitslagen van een onderzoek online kunt inzien. Op die manier hoeven patiënten minder vaak naar een ziekenhuis. "Waardoor de patiënt meer regie kan nemen over zijn eigen gezondheid", legt Voorburg uit. "Een gunstig bijeffect is dat het ziekenhuis veel beter gebruik kan maken van zijn capaciteiten en zinniger en zuiniger met de middelen kan omgaan."

Geen doekje voor het bloeden
Toch moet e-health geen doekje voor het bloeden worden, zegt Voorburg. "Dus daarom gaan we nog niet roepen wat we allemaal gaan doen in Flevoland. We moeten eerst goed overleggen met de huisartsen en luisteren wat de patiënt wil."

Wel licht Voorburg een tipje van de sluier op: "Veel patiënten in Lelystad komen naar het ziekenhuis omdat ze chronische ziektes hebben. En vaak niet één chronische aandoening, maar meerdere. Een mooie stap om hier e-health voor toe te passen zou bijvoorbeeld OZOverbindzorg zijn. Dit systeem brengt het zorgnetwerk rondom chronische patiënten in kaart en zorgt ervoor dat de communicatie tussen zorgverleners en mantelzorgers goed wordt ondersteund", vertelt de innovation officer.

St Jansdal neemt per 1 maart de zorg over in Lelystad. Toch is het ziekenhuis nu al bezig met het beschikbaar maken van digitale zorg: "We ontvangen nu al veel patiënten, ook in Lelystad, om zich in te schrijven bij het ziekenhuis en op het ziekenhuisportaal, zodat ze gelijk vanaf de eerste dag gebruik kunnen maken van de faciliteiten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel