CU wil busverbod voor hardnekkige zwartrijders

ALMERE • Do 21 februari 2019 | 23:18 • Donderdag 21 februari 2019 | 23:18

Als het aan de ChristenUnie in Almere ligt, komt er een algeheel busverbod voor notoire zwartrijders in de stad. Op die manier wil de fractie het probleem van een hardnekkige groep zwartrijders in de stad tegengaan.

Maandelijks worden er in Almere zo'n 600 tot 800 busreizigers betrapt die niet hebben betaald voor de rit. Om daar wat aan te doen, besloot busvervoerder Keolis om een boetepakket in te voeren. Het merendeel van de Almeerse gemeenteraad is hier voorstander van, zo bleek vorige week tijdens de politieke markt.

Gevoel van onrechtvaardigheid
Toch wil de ChristenUnie meer doen om veelvuldige zwartrijders tegen te gaan. "Mensen in de bus hebben er last van en het gaat gepaard met een gevoel van onrechtvaardigheid bij mensen die wel betalen", zegt Erna Tolkamp-De Vries van de ChristenUnie.

Verbod voor twee jaar
Een busverbod zou volgens de partij uitkomst kunnen bieden."Het verbod geldt voor reizigers die al een aantal keer betrapt zijn op zwartrijden en niet willen luisteren en niet reageren op boetes en andere maatregelen. Zij moeten een algeheel busverbod krijgen, dus op alle bussen in Almere", legt Tolkamp-De Vries uit. Nu is het voor controleurs alleen mogelijk om een tijdelijk reisverbod opleggen voor één specifieke buslijn.

Wat de ChristenUnie betreft zou het algehele verbod voor een jaar, of zelfs twee jaar moeten gelden: "Het moet een maatregel zijn die wel zoden aan de dijk zet. Anders heeft het geen zin."

CU dient motie in
Volgens de ChristenUnie doet busvervoerder Keolis momenteel onderzoek naar de mogelijkheden van een busverbod. Als het onderzoek is afgerond en blijkt dat het verbod ingevoerd kan worden, wil de fractie dat direct doen.

Volgende week donderdag tijdens de politieke markt dient de fractie een motie in over het onderwerp: "We vermoeden dat er wel behoefte aan is. Het probleem met zwartrijders is groot. En het werkt mogelijk ook preventief", aldus Tolkamp-De Vries.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel