ChristenUnie: 'Vliegroute Lelystad Airport ook over IJsselmeer'

LELYSTAD • Za 23 februari 2019 | 11:25 • Zaterdag 23 februari 2019 | 11:25

De ChristenUnie wil bij de herverdeling van het luchtruim in 2023 onderzoeken of er vanaf Lelystad Airport ook gevlogen kan worden over het IJsselmeer. Volgens Tweede Kamerlid Eppo Bruins moet er gekeken worden naar alternatieve routes: "Minimale overlast voor bewoners moet centraal staan."

De vliegroutes die ontworpen zijn voor Lelystad Airport lopen op dit moment over Overijssel en Gelderland. Bewoners vrezen geluidsoverlast door de laagvliegende toestellen. In 2023 wordt het luchtruim opnieuw heringedeeld. Bruins loopt daar nu op vooruit.

Werkbezoek
Bruins kwam op het idee voor een route over het IJsselmeer toen hij vorig jaar op werkbezoek was in Gelderland. "Ik had er eerder nooit bij stilgestaan, maar toen dacht ik: 'Is het niet veel handiger om de routes via het IJsselmeer te laten lopen?'. Alleen kreeg ik toen te horen dat het niet mogelijk is, omdat er afspraken zijn gemaakt met Schiphol."

"Wat de ChristenUnie betreft, is zo min mogelijk overlast voor omwonenden de belangrijkste voorwaarde voor de opening van Lelystad Airport, na de veiligheid", aldus het Kamerlid. Hij stippelde alsnog een route uit die niet over bewoond gebied gaat, maar over het IJsselmeer: "Tegen de tijd dat de toestellen in Friesland of Noord-Holland zijn, vliegen ze al op kilometers hoogte."

Voorbehouden aan Schiphol
De alternatieve route via het IJsselmeer lijkt een ideale oplossing, maar op dit moment vliegen daar vliegtuigen vanaf Schiphol. In 2008 is aan de zogenoemde Alders-tafel, het overlegorgaan over de luchtvaart in Nederland, afgesproken dat ander luchtverkeer nooit de Schipholroutes boven het IJsselmeer mag hinderen.

Bruins wil daarvan af: "Laat die politieke afspraak los, laat het heilige huisje van de routes van Schiphol varen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel