Extreem weer maakt waterschap steeds belangrijker

FLEVOLAND • Ma 4 maart 2019 | 20:18 • Maandag 4 maart 2019 | 20:18

"Extremer weer en verandering van het klimaat betekenen dat het werk van het waterschap in Flevoland de komende jaren steeds belangrijker wordt", dat zegt dijkgraaf Hetty Klavers van het Waterschap Zuiderzeeland.

Flevolanders kunnen op 20 maart niet alleen stemmen voor de nieuwe Provinciale Staten, maar ook voor het nieuwe bestuur voor het Waterschap Zuiderzeeland. Het is de tweede keer dat de twee verkiezingen worden gecombineerd. De gedachte is dat er dan meer mensen gaan stemmen. In 2015 leidde dat tot een opkomst van 41,2 procent tegen 22,5 procent in 2008, toen er nog aparte verkiezingen voor het waterschap waren.

Aan de verkiezingen doen dit jaar negen partijen (acht lijsten) mee. Daaronder zijn er drie die zich uitsluitend richten op de taken van het Waterschap. Water, Wonen en Natuur was in 2015 de grootste partij binnen de Algemeen Bestuur met zes zetels. Werken aan Water en de Algemene Waterschap Partij hebben nu elk twee zetels. Verder doen het CDA (nu 2 zetels), VVD (2), 50Plus (2) en ChristenUnie/SGP (1) mee. OPA is dit jaar een nieuwkomer.

Het Algemeen Bestuur telt 25 zetels. Daarvan zijn er zeven 'geborgd', ofwel gereserveerd voor specifieke categorieën: vier voor agrariërs, drie voor Bedrijven en één voor Natuurterreinen. De kiezer kan dus stemmen voor 18 zetels.

Zonder waterschap loopt veel werk vast
"Het waterschap staat voor veel burgers ver van hen af, maar als al het werk een week zou worden stilgelegd dan zou dat grote gevolgen hebben voor Flevoland", zegt dijkgraaf Hetty Klavers. Als de gemalen zouden worden stilgezet, zou het kwelwater dat uit de bodem op komt zorgen voor wateroverlast. Ook lopen de sloten en vaarten over. De riolen zouden overstromen en rioolwater zou niet meer worden gezuiverd. Ook zou de veiligheid van de dijken zonder inspecties in het geding komen.

Klimaatverandering belangrijk thema
Een belangrijk thema in de verkiezingen is hoe het waterschap zich moet voorbereiden op extremer weer en klimaatverandering. Heter weer met extreme droogte zoals in 2018 heeft gevolgen voor de bodem en leidt tot bodemdaling. Tegelijk neemt de kans op forse regenbuien met wateroverlast toe.

Flevoland moet zich hierop voorbereiden door ruimte te scheppen voor waterberging. Zo moeten huiseigenaren zich bewuster zijn van hoe zij hun tuin inrichten, door niet alleen te kiezen voor stenen maar ook voor beplanting waar ruimte is voor het water. Gemeenten zullen bij de inrichting van straten en pleinen hiermee rekening moeten houden. Dijkgraaf Klavers is blij dat met de zes Flevolandse gemeenten op dit punt goed wordt samengewerkt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel