Oosterwolders moeten langer wachten op duidelijkheid

ALMERE • Vr 8 maart 2019 | 0:12 • Vrijdag 8 maart 2019 | 0:12

De toekomstige bewoners van de Almeerse wijk Oosterwold moeten nog drie weken wachten voordat er duidelijkheid is over de plotselinge verhoging van de kavelprijs. Een vierkante meter grond was 42 euro en is sinds kort 74 euro. Dat is een prijsverhoging van bijna 80 procent.

Wethouder Maaike Veeningen moest meerdere keren toegeven dat het niet goed was gegaan en dat het voortaan anders gaat. Zo zal de grond ieder jaar opnieuw getaxeerd worden en niet een keer in de drie jaar. Hierdoor is er een geleidelijke prijsstijging. Dit is de gebruikelijke manier in Almere.

Verder zijn de gemeente Almere en de rijksoverheid (de eigenaar van de grond) bereid om heel goed te kijken naar een ruimhartige overgangsregeling voor gedupeerden. Er blijken tientallen schrijnende gevallen te zijn door de prijsstijging van de ene op de andere dag. Binnen drie weken moet duidelijk zijn of die mensen nog tegen de oude prijs mogen kopen.

Een voorstel van Almeerse ambtenaren, betrokken bij de wijk Oosterwold, om twintig procent korting te geven, wees de wethouder van de hand. De raad was kritisch over de communicatie rondom de prijsstijging. De wethouder gaf toe dat dit ook beter had gemoeten en meldde dat er hard wordt gewerkt, maar ook fouten worden gemaakt. De plotse verhoging had er alles mee te maken dat de gemeente vreesde voor een run op grond.

Prijsstijging naar 74 euro
In tientallen brieven aan de gemeenteraad tonen mensen aan dat door vertragingen bij de gemeente het niet lukte om op tijd de grond te kopen. En dat zij nu geconfronteerd worden met een vierkante meter prijs van 74 euro terwijl deze 42 was. Dat lijkt goedkoop, maar het gaat om ruwe bouwgrond. Dat betekent dat alles nog moet worden gedaan om er te kunnen bouwen en te wonen. Denk daarbij aan de weg aanleggen, ophogen van het terrein en de realisatie van de eigen rioolzuivering. Taxateurs die de nieuwe prijs hebben berekend, stellen dat met al die bijkomende kosten de grond uiteindelijk 200 euro per vierkante meter is. Een vergelijkbare kavel ergens anders in Almere is al gauw 400 euro.

De gemeenteraad vreest dat door de prijsstijging bouwen door mensen met een kleine beurs onmogelijk wordt. Politieke partijen kondigden verschillende moties aan die volgende week weer worden behandeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel