'Alles of niets' in rechtszaak over windmolens

NOORDOOSTPOLDER • Vr 8 maart 2019 | 14:01 • Vrijdag 8 maart 2019 | 14:01

Het wordt alles of niets in de rechtszaak tussen een groep boeren in Noordoostpolder en windpark Westermeerwind. Dat bleek vrijdagochtend tijdens de laatste inhoudelijke zitting in de rechtbank in Lelystad.

Zo'n 30 boeren in Noordoostpolder hebben Westermeerwind BV voor de rechter gedaagd omdat ze vinden dat ze belazerd worden. De groep zegt dat in een vergadering in 2001 is afgesproken dat ze voor minimaal 50.000 euro per persoon mochten investeren in het windpark. Na jaren wachten is dat bedrag bijna vertienvoudigd naar 467.000 euro per persoon.

Volgens de boeren zijn de afspraken te herleiden uit een bandopname van die bewuste vergadering in 2001. De rechters lieten vrijdag weten dat ze niet expliciet de afspraak over de kostprijs van 50.000 hebben gehoord op die opname. Maar, volgens de advocaten van de boeren, wijst alles er in dat gesprek op dat er werd gesproken over instappen tegen een kostprijs van 50.000 euro.

Is er geen compromis te sluiten?
De voorzitter van de meervoudige civiele kamer stuurde tijdens de rechtszitting aan op een gesprek tussen beide partijen om er alsnog uit te komen. "Anders wordt het alles of niets voor u. Wij doen uitspraak en dan is het ja of nee. Een hoger beroep kan dan misschien nog jaren gaan duren," aldus de rechter. De partijen kwamen na een korte schorsing tot de conclusie dat praten geen optie meer is en dus doet de rechter op uiterlijk 29 mei uitspraak in de zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel