Uitslag poll: geen geld voor landschapskunstwerken

FLEVOLAND • Di 12 maart 2019 | 12:00 • Dinsdag 12 maart 2019 | 12:00

Flevolanders zijn zeer terughoudend over het spenderen van provinciaal geld voor landschapskunst. Dat blijkt uit cijfers van de StemWijzer van ProDemos. Twee derde van de invullers wil dat de geldkraan dicht gaat. Uit een poll van Omroep Flevoland blijkt tot nu toe dat bijna driekwart van de invullers geen provinciaal geld voor landschapskunst over heeft.

De politieke partijen zijn verdeeld als het aankomt op deze geldstroom. Onder meer de SP, ChristenUnie en PVV vinden ook dat de geldkraan voor landschapskunst dicht moet. VVD, D66 en CDA vinden dat landschapskunstwerken belangrijk zijn voor de provincie. Ze zouden bijdragen aan de identiteit van Flevoland. Daarom mag er geld worden uitgegeven aan nieuwe initiatieven.

Een deel van het geld dat daarvoor nodig is, moet van het Rijk komen. Dat zei lijsttrekker Tiko Smetsers van D66 tijdens een discussie bij Omroep Flevoland in het kader van de verkiezingen. Het overgebleven deel moet vanuit de provinciepot komen. Hij ziet landschapskunst als een aanwinst voor Flevoland. De kunstwerken zouden helpen om meer toeristen en recreanten naar de provincie te trekken.

Volgens lijsttrekker Chris Jansen van de PVV slaat D66 "helemaal door". Miljoenen voor de kunst en cultuursector zijn een slecht idee als niet duidelijk is wat de werken op gaan brengen. "Als dat niet duidelijk is, dan moet de geldkraan dicht", zei Jansen. Het geld kan volgens hem beter gebruikt worden voor bijvoorbeeld de bouw van betaalbare woningen.

Sporttalenten
Ook als het aankomt op geld voor sporttalenten zijn Flevolanders terughoudend. Maar 30 procent ziet dat zitten. VVD, CDA, SP en PvdA zien graag extra geld naar sporttalenten gaan. D66, PvdD zijn tegen. Zij zeggen dat de provincie zich vooral moet bezighouden met sport in bredere zin. Daarom moet er volgens die partijen geen geld naar individuele sporters gaan.

Wanneer het gaat over budget voor de emancipatie van migranten, houden Flevolanders wederom de hand op de knip. Eén derde van de invullers van de StemWijzer vindt dat daar wel geld voor vrijgemaakt mag worden. Ook de regionale omroepen zouden geen extra budget moeten krijgen.

Tevreden inwoners
Volgens de directeur van ProDemos zijn Flevolanders waarschijnlijk voorzichtig met het uitgeven van provinciaal geld, omdat ze bang zijn voor hogere belastingen. Een andere reden kan zijn dat inwoners tevreden zijn met de huidige gang van zaken. Daarom zou geen extra budget nodig zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel