Flevolanders willen dat provincie zorgt voor genoeg goedkope woningen

FLEVOLAND • Ma 18 maart 2019 | 11:29 • Maandag 18 maart 2019 | 11:29

Invullers van de StemWijzer willen dat de provincie, gemeenten in Flevoland dwingt om voldoende sociale- en middeldure woningen te bouwen. Dat zegt Eddy Habbe Jansen van ProDemos. De organisatie die de StemWijzer maakt.

Zo'n 78% van de Flevolanders is het eens met de stelling: De provincie moet gemeenten dwingen om het aantal sociale en middeldure woningen op peil te houden. Deze kiezers vinden onder meer Forum voor Democratie, DENK, 50PLUS en de PvdD aan hun zijde. De VVD en de PVV vinden niet dat de provincie gemeenten moet verplichten te zorgen voor voldoende sociale woningen.

Flevolanders vinden dat de provincie geen geld moet geven aan gemeentes voor het huisvesten van statushouders. Dat zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning. Onder meer het CDA, de SP en OPA vinden ook dat er geen provinciale geldstroom naar de huisvesting van statushouders moet gaan. GroenLinks, DENK, de PvdD, de PvdA en D66 vinden dat de provincie wel financieel moet bijspringen.

Recreatiewoningen
Verder vindt een meerderheid van de invullers dat permanent wonen in vakantiehuizen mogelijk moet worden. Een meerderheid van de partijen is daar tegen. DENK heeft als enige partij geen mening over het permanent wonen in recreatiehuizen. Die partij vindt dat per situatie beoordeeld moet worden of een persoon in de woning mag blijven wonen of niet.

Inmiddels is de StemWijzer zo'n 40.000 keer ingevuld. In Nederland hebben ongeveer een miljoen mensen deze stemhulp gebruikt.

Meer verkiezingsnieuws is te vinden op www.flevolandkiest.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (19)

 • Fred

    Do 21 maart Donderdag 21 maart

  Mijn vriendin woont in een recreatie woning zij mag wonen ik mag niet bij haar wonen ook als we gaan trouwen heb een boute opgelegd van 10 tot 60.000 euro per mnd zo is het in de Gemeente Putten wij hebben een actie groep opgezet stop de jacht op recreatie bewoners sluit je aan samen kunnen we wat en staan we sterk

  reageer
 • Mark

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  De wens dat de gemeente voor meer betaalbare woningen moet zorgen betekent niet dat er meer gebouwd moet worden. Da’s een iets te snelle conclusie. Ook een betere doorstroming kan er voor zorgen dat er meer goedkopere woningen beschikbaar komen. Het besteedbaar inkomen moet voor een woning ‘upgrade’ dan wel omhoog. Hiervoor zou een investering in meer werkgelegenheid meer op zijn plaats zijn.

  reageer
 • Pieter

    Di 19 maart Dinsdag 19 maart

  Mark, wat een rot smoes zeg! (de zoveelste) de Lelystadse huizenmarkt zit al jaren op slot omdat er niet genoeg gebouwd wordt. Daarnaast zijn de huizenprijzen absurd. O.a. door gebrek aan concurrentie door te weinig nieuwbouw.Ook hier valt op dat marktwerking verstikkend werkt
  Mooi, dat nu glas helder is wat de Lelystedelingen echt nodig vinden. Nu veel bouwen!!

 • Mark

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Interessant, bedankt voor het delen

  reageer
 • Faerie

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Er spelen zoveel aspecten mee in hoe het de huizenmarkt is vergaan. In de beginjaren van Almere zijn er veel sociale woningen gebouwd op door de gemeente goedkoop uitgegeven grond. Medio jaren 90 kwam de bruteringsoperatie en midden jaren 0 dicteerde de overheid 75% van oude woonvoorraad te verkopen, maar Almeerse corporaties hadden helemaal geen oude (jaren 30-60) woonvoorraad, maar hebben wel veel op de onderhoudslijst staande sociale huurwoningen verkocht. Woningen die dus op zwaar gesubsidieerde grond stonden. En dit verhaal gaat verder, tot aan dat er nu flinke vraag is naar sociale woningen (door meer statushouders, maar ook meer jongeren, meer gescheiden mensen en meer expats), en de betaalbaarheid ter discussie staat, omdat de woonruimteverdeling ook niet echt synchroon loopt met de werkelijkheid. Sociale woningbouw draait om geld, niet meer om mensen een dak boven het hoofd te bieden. Er zijn nog zoveel aspecten binnen het verhaal wonen (want ik noem dan nog amper zaken in het vrije sector huursegment of de koopsector), dat het niet gaat lukken om hier een compleet volledige reactie te geven. Het loopt in Almere heel erg scheef om vele redenen in elk geval. Google eens naar de geschiedenis van de woningbouw in Almere, wat de bruteringsoperatie was en sta even stil bij het feit dat mensen tot een inkomen van 38.000 (enkele sociale woningen gaan zelfs naar mensen met een inkomen tot 48.000) op sociale huurwoningen mogen reageren, terwijl de laagste inkomens vaak tussen de 15.000-18.000 aan inkomen zitten.

  reageer
 • Klaas Post

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Betaalbare woningen gaat de gemeente over. Des te meer redenen om deze keer PVV te stemmen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Erik

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Lekker 1 grote achterbuurt van maken grappenmakers

  reageer
 • pieter de oude

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Betaalbare nieuwbouw in het huidige politieke landschap
  zal de wachtlijsten "niet" doen verminderen, daar de linkse
  partijen en hun trouwe volgers "zoals de CU" mensen op
  de LANGE wachtlijsten ondergeschikt maken aan hun verdeel proriteiten.
  En permanente bewoning van de parken door ouderen is
  helemaal een doorn in de ogen van de confesionelen.
  Genaamd: selectieve naastenliefde.

  reageer
 • Bert

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Ondertussen wil de gemeente dat er weer in de Noordzoom wordt gebouwd. Het gebied tussen Karveel en zuigerplasbos. Dat worden dus geen betaalbare (sociaal huur/koop) maar luxe dure woningen. Daar lossen we dus niets mee op.

  reageer
 • Dromader

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Beste mensen, er zijn woningen genoeg. er zijn alleen TE VEEL mensen. tunnel visie.

  reageer
 • Jos '56

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Verder alles goed met u ??

 • Flevo

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Hoe had u dat op willen lossen? Het aantal inwoners is een gegeven waar u niet om heen kunt.

 • Harry

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Serieus??

 • De Sjaak

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Duidelijk wat de i inwoners willen, zorg eerst voor onze eigen mensen die levenslang belasting betaald hebben en alleen maar meer inleveren en geen fatsoenlijke dak boven hun hoofd kunnen betalen.

  reageer
 • Pieter

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Mark en Linda lezen jullie mee?? Dit is wat de FLEVOLANDERS willen!!

  reageer
 • RobB

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Juist !!

  reageer
 • Henk

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Nee, dat willen we helemaal niet. Er is nu een onbalans in het woningaanbod. Daardoor ligt het gemiddeld besteedbaar inkomen laag en verpaupert de stad. Kappen met die linkse hobbies.

  reageer
 • Thomas

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  De partijen die het met die stelling eens zijn, laten wel zien dat ze vooral domme dingen schreeuwen en niet weten hoe het werkt.

  Gemeentes bouwen niet zelf.

  Zo'n verplichting wordt dus opgelegd aan een initiatiefnemer die woningen wil bouwen, vaak als een verplichting om een x percentage van de woningen als sociale huur te realiseren.

  Maar zodra dat teveel kost en er geen winst uit volgt, wordt het hele project niet gebouwd en heb je dus nul extra woningen in totaal.

  Een dom plan dus. We hebben geen sociale huur nodig, we hebben betere woningen nodig waar mensen wél in willen wonen.
  Dat veroorzaakt doorstroming in het sociale huursegment, waar nu meer dan de helft van de woningen worden gebruikt door mensen die niet per se sociale huur nodig hebben, maar daartoe gedwongen worden door de schaarste.

  Meer koopwoningen is dus gelijk aan twee keer zoveel sociale huurwoningen beschikbaar.
  Meer sociale huur verplichten staat gelijk aan minder woningen beschikbaar.
  De opstelling van VVD en PVV (tandenknarsend toegegeven) is dus correct.

  reageer
 • Harry

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Thomas, luister nu eens naar wat de Flevolanders willen en wat er dus nodig is!
  Stop met (dus onzinnige) lange verhalen en ga voor die mensen zorgen.

 • lex

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  U geeft aan dat mensen niet weten hoe het werkt en domme dingen schreeuwen!

  Maar u roept zelf dat gemeentes niet zelf bouwen, en dat is deels onjuist. gemeentes bepalen hoeveel en waar woning gebouwd MOGEN worden.

  Om een goede doorstroom te werkstellen moeten er woning bij komen in het middensegment koop en vrijesector. De vraag is dan blijven er voldoende woningen over voor sociale huur om de wachtlijsten weg te werken, waarschijnlijk niet dus moeten er ook sociale huur woningen bij komen.

 • Ps

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Ik sta al 12 jaar ingeschreven bij woningnet. Maar nog steeds geen kans op een sociale huurwoning. Dit is te gek voor woorden.

  reageer
 • Klaas

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Thomas... reageer dan niet of kom jij ff een tas met geld brengen?

 • Berg

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Thomas,
  Zoek werk?
  Koop of huur een huis?
  Ga de politiek in ,jij hebt het probleem getekkeld .
  Als iedereen werkt zijn er zat huizen te huur.
  En als je genoeg verdient koop je gewoon een huis.
  Dat niemand daar nou nog niet opgekomen is.
  Briljant!

 • mam

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  ik weet niet hoor Thomas, maar voor de hardwerkende onder ons voor het minimale loon is geen woning beschikbaar. Voor de sociale huurwoning kom je niet in aanmerking omdat je geen problemen hebt, voor een koopwoning of normale huur verdien je te weinig.

 • Thomas

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Zoek werk en koop of huur een huis zou ik zeggen?

 • Henk

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Woningnet is waardeloos.

  Er zijn zoveel mensen die voorrang krijgen dat ik 30 jaar nog steeds thuis woon..

  Hier moet wat aangedaan worden. Idee om een FB groep te openen?

  reageer
 • Almere

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Jazeker sociale huurwoningen. Maar sociale huurwoningen voor ONZE kinderen. Dr wonen dochters en zonen van 37 en ouder nog steeds bij hun ouders omdat ze niet in aanmerking komen. Schandalig voor woorden.

  reageer
 • Flevo

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Wat ik niet begrijp is hoe het kan dat je op die leeftijd nog geen huurwoning kunt krijgen. Dan heb je toch zelf iets fout gedaan. Zo iemand had al bijna 20 jaar ingeschreven kunnen staan .

 • Henk

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Weet er helaas alles van...

  Ze geven liever de voorkeur aan ouderen of status houders dan volwassen mensen die bij hun ouders wonen

 • Gerrit Post

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Goedkope woningen is een taak van de gemeente, daar heeft de provincie niets over te zeggen. PVV wenst ook geen geld naar asielzoekers, maar kiest voor een veilige terugkeer naar het land van hun herkomst. Daarom kwam ik aldus de stemwijzer uit op de PVV. De PVV was ook erg voor visserij.

  reageer
 • eef

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Geen sociale huurwoningen , even nu klaar mee maar wel onze kinderen voorrang en subsidie geven bij woningen en niet de gelukzoekers!
  Wat duurdere huizen zou beter zijn om oa. Almere wat op te krikken en wat meer hoogopgeleide inwoners, nu hebben wij niet een doorsnee gemeente, maar volgens vele treinconducteurs is Almere het ergste qua onveiligheid!
  Dat zegt toch genoeg!

  reageer
 • Flevo

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Soms staat er zoveel onzin bij elkaar dat een goede reactie eigenlijk niet mogelijk is.

 • L

    Ma 18 maart Maandag 18 maart

  Wat een bak onzin bij elkaar weer.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert