Forum voor Democratie pakt de verkiezingswinst

FLEVOLAND • Do 21 maart 2019 | 2:49 • Donderdag 21 maart 2019 | 2:49

Forum voor Democratie is veruit de grote winnaar van de verkiezingen voor Provinciale Staten. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag. De partij van Thierry Baudet is met 17,7 procent de grootste geworden in Flevoland, mede dankzij de uitslagen in Almere en Lelystad. Forum voor Democratie pakt acht zetels.

De tweede winnaar van de Flevolandse verkiezingen is GroenLinks. De partij mag in de komende Statenperiode vier zetels bezetten. GroenLinks kwam van twee zetels.

Veel verliezers
In alle gemeenten verliest de VVD. De partij zakt in Provinciale Staten van zeven naar zes zetels. De VVD was vier jaar geleden nog de winnaar van de verkiezingen.

De grootste verliezer is de SP. Die partij verloor drie van de vijf zetels en houdt dus nog maar twee over.

Ook is er verlies voor de PVV. Die zakt van zes naar vier zetels. D66 moet ook toezien dat het twee zetels inlevert. De democraten staan nu op twee zetels. Verlies verder ook voor christelijke partijen CDA en SGP. Het CDA zakt van vijf naar vier zetels en de SGP van twee naar één.

De PvdA (3), ChristenUnie (3) en PvdD (2) behouden hetzelfde aantal zetels.

OPA, de afsplitsing van 50PLUS, verdwijnt uit Provinciale Staten. De zetel die 50PLUS vorig jaar verloor komt nu weer terug. De ouderenpartij heeft twee zetels.

Verder is het DENK, Jezus Leeft en Respect! niet gelukt om in het provinciaal bestuur te komen.

De opkomst in Flevoland bedroeg 53,5%. Vier jaar geleden was die nog 45,6%.

Winst ook een probleem voor Forum
De grote verkiezingswinst van Forum voor Democratie bezorgt de partij meteen ook een probleem. De partij krijgt acht zetels, maar heeft slechts zeven kandidaten op de lijst staan die in Flevoland wonen. De overige drie kandidaten wonen in Noord-Holland.

De kieswet schrijft voor dat Statenleden in de provincie moeten wonen. De Noord-Hollandse kandidaten staan in eigen provincie ook op de lijst en zijn daar gekozen. Hoe Forum voor Democratie dit gaat oplossen is niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel