Ruim 9 miljoen voor herstructurering IJsselmeervisserij

FLEVOLAND • Di 26 maart 2019 | 6:22 • Dinsdag 26 maart 2019 | 6:22

De overheid stelt 9,2 miljoen euro beschikbaar voor de herstructurering van de visserij in het IJsselmeer en het Markermeer. Dat schrijft minister Carola Schouten aan de Tweede Kamer. Het geld komt van het Rijk en de provincies Flevoland, Noord-Holland en Friesland. Volgens de minister moeten de visstand én de visserij ervan profiteren.

Het geld is vooral bedoeld voor de herstructurering van de visserij op de schubvissoorten baars, snoekbaars, brasem en blankvoorn. De minister zei vorig jaar dat de visvangst op het IJsselmeer en Markermeer met een derde wordt teruggedrongen. Een deel van de 80 vissers met een vergunning voor het vissen zou die moeten inleveren. IJsselmeervissers die besluiten te stoppen, moeten daarvoor financieel gecompenseerd worden. Hoe de regeling er financieel precies uitziet, zal pas eind dit jaar duidelijk worden.

Ook is het de bedoeling om de bijvangsten te verminderen, de registratie van de vangsten te verbeteren en de visserijcultuur te behouden, schrijft Schouten. Al deze punten zijn samengevat in een actieplan. Het plan wordt volgens het ministerie ook ondersteund de Coöperatieve producenten organisatie Nederlandse Vissersbond IJsselmeer, de Vogelbescherming Nederland, Sportvisserij Nederland, de Coalitie Het Blauwe Hart Natuurlijk en Stichting Transitie IJsselmeer.

Voor de uitvoering hiervan wordt drie jaar uitgetrokken. De herstructurering van de visserij staat gepland voor de eerste helft van 2021.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel