Annemarie van Gaal informateur in Flevoland

FLEVOLAND • Wo 27 maart 2019 | 12:56 • Woensdag 27 maart 2019 | 12:56

Ondernemer, investeerder en tv-persoonlijkheid Annemarie van Gaal wordt informateur in Flevoland. Forum voor Democratie heeft haar daarvoor gevraagd.

Van Gaal gaat onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om een nieuw college van Gedeputeerde Staten te vormen.

"Ik wil een zo goed mogelijke coalitie vormen", zegt Van Gaal, die vrijdag een kennismakingsgesprek heeft met Commissaris van de Koning Leen Verbeek.

Leiding bij de collegevorming
Forum voor Democratie is sinds de verkiezingen van vorige week de grootste partij in de provincie. De partij neemt daarom de leiding van de formatie op zich. De andere partijen zijn daarmee akkoord gegaan.

Geen gemakkelijke klus
Het uitzoeken welke partijen samen een college van GS kunnen vormen wordt geen gemakkelijke klus. Door de versplintering in de politiek heeft de coalitie waarschijnlijk veel partijen nodig om op een meerderheid in de Staten te kunnen rekenen. Dit maakt de formatie complex.

Daarnaast is het de vraag of fracties bereid zijn om met elkaar in zee te gaan. Zo wil de VVD niet samenwerken met de PVV vanwege de uitspraak over minder Marokkanen van Geert Wilders.

Er bestaat bij een deel van de gevestigde politiek ook twijfel over het sluiten van een akkoord met Forum voor Democratie. Dat komt onder meer omdat er nog veel onbekendheid bestaat over de nieuwkomer, die zich in de verkiezingscampagne niet heeft laten zien.

Mogelijke coalities
De combinaties van partijen die in de politieke wandelgangen het meest worden genoemd voor de vorming van een college zijn de volgende:

FvD, PVV, VVD en CDA

FvD, VVD, CDA, CU en SGP

VVD, CDA, CU, PvdA, D66 en GL


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel