Stemmen bij verkiezingen worden opnieuw geteld

FLEVOLAND • Wo 27 maart 2019 | 16:40 • Woensdag 27 maart 2019 | 16:40

Alle uitgebrachte stemmen bij de Statenverkiezingen in Flevoland worden opnieuw geteld. Dat zijn er zo'n 160-duizend in totaal. Het tellen gebeurt op verzoek van het CDA dat zo'n tien stemmen tekort komt voor een vierde zetel.

Omdat het om een klein verschil in aantal stemmen gaat, wil het CDA uitsluiten dat er een fout is gemaakt bij het tellen. Het CDA kreeg bij de definitieve uitslag een zetel minder. Na het verdelen van de restzetels bleek DENK toch een zetel te hebben gekregen.

Chris Schotman, Statenlid van het CDA legt uit: "Het verschil is heel klein. Het gaat om 10 stemmen op de bijna 160-duizend stemmen die zijn uitgebracht. En dat was voor ons aanleiding om te vragen om een extra check op de uitslag. Om zeker te weten dat de telling klopt."

Een meerderheid van Provinciale Staten is akkoord gegaan met hertelling. Verschillende partijen stemden verdeeld. Zoals bijvoorbeeld de PVV. Chris Jansen, statenlid PVV legt uit: "Wij laten zien dat wij onszelf daarin geen partij vinden. Dat doe je door neutraal te stemmen, 3 voor, 3 tegen. Het was met 25 leden voor en 16 tegen bij veel partijen aardig verdeeld."

De hertelling neemt zo'n tweeënhalve week in beslag. De installatie van de nieuwe Provinciale Staten die donderdag zou zijn, wordt uitgesteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel