Gedeeltelijke ontruiming dreigt voor woonproject Diamondiaal

ALMERE • Ma 1 april 2019 | 22:00 • Maandag 1 april 2019 | 22:00

Woonfonds MeerWonen in Almere wil eind deze week een oplossing hebben voor de huurders van het woonproject Diamondiaal in Oosterwold. Lukt dat niet, dan gaat de deurwaarder op 16 april kamers ontruimen.

De kamers in het complex werden verhuurd door wooncoöperatie Diamondiaal. Na een verloren rechtszaak over achterstallige huur en verhuur in strijd met de afspraken moet Diamondiaal de 81 kamers overdragen aan MeerWonen. Dit blijkt ingewikkelder te zijn dan gedacht.

De woningen zijn bedoeld voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning en mensen die zich geen eigen woning kunnen veroorloven. Samen met het wijkteam van de gemeente heeft MeerWonen geïnventariseerd wie er precies in het complex wonen.

Nog geen contact met helft huurders
Volgens woordvoerder Layana Mokoginta van MeerWonen is er tot nu toe met zo'n zestien huurders gesproken. Vermoedelijk gaat het om de helft van alle huurders, maar zeker is dat niet. Er blijken ook mensen illegaal en zonder verblijfsvergunning in Diamondiaal te wonen. Met die groep heeft Meerwonen nog geen contact kunnen krijgen. Het woonfonds roept de illegale huurders op zich te melden.

Tegen de regels in
Daarnaast werden de 81 kamers niet allemaal aan afzonderlijke huurders verhuurd. In één geval is een verdieping met zeven kamers als complete ruimte verhuurd. Dat is tegen de afspraken in.

Huurders die aan de voorwaarden van het woonconcept voldoen, kunnen van MeerWonen een nieuw huurcontract krijgen. Huurders die niet voor een contract in aanmerking komen, hebben tot 16 april om het complex vrijwillig te verlaten. Doen zij dat niet, dan zal de deurwaarder ze uitzetten.

De situatie van de kwetsbare huurders wordt door het Almeerse college van B en W nauwlettend gevolgd. Het wil voorkomen dat huurders op straat komen te staan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel