Almere wil 140.000 euro terug van stichting

ALMERE • Wo 20 januari 2021 | 22:05 • Woensdag 20 januari 2021 | 22:05

De gemeente Almere wil 140.000 euro van Stichting Inspiratie Inc. hebben voor onterecht uitgekeerde subsidies, onterecht gedeclareerde zorgkosten en achterstallige huur. Dat blijkt uit een raadsbrief. De twee partijen zijn samen om tafel gegaan om te praten over in ieder geval een gedeeltelijke terugbetaling van de schulden, maar ze kwamen er niet uit.

In 2019 ontstonden er problemen rondom het woonproject Diamondiaal in Oosterwold, waarbij Inspiratie Inc. betrokken was. Daar woonden zo'n negentig mensen, vooral statushouders. Een rechter verklaarde in 2019 de huurovereenkomsten van Diamondiaal ongeldig, waardoor de huurders moesten vertrekken.

Daarna ontstonden er bij de gemeenteraad vragen over de subsidies die de twee instellingen hadden ontvangen. Dus werd het college gevraagd om een grondig onderzoek uit te laten voeren. In eerste instantie werd accountantskantoor Deloitte voor het onderzoek ingeschakeld. Toen bleek dat die niet genoeg betrouwbare informatie boven tafel kreeg, werd de Sociale Recherche Flevoland (SRF) erop gezet.

De uitkomsten van het onderzoek zijn onder geheimhouding met de gemeenteraad gedeeld. Ook Stichting Inspiratie Inc. heeft het rapport gekregen. In een reactie op het rapport liet de raad van toezicht van Inspiratie Inc. weten graag de relatie met de gemeente te willen herstellen. Daarom was de stichting bereid om een deel van de vordering van de gemeente te betalen, en wilde daarover in gesprek gaan.

Onterechte subsidies en huurachterstand
Dat gesprek vond in oktober vorig jaar plaats en was bedoeld om te kijken of er een totaaloplossing gevonden kon worden, voor alle schulden. Dat ging in eerste instantie om onterecht gegeven subsidies, goed voor bijna 53.000 euro. Halverwege oktober werd duidelijk dat er ook sprake was van een huurachterstand van ruim 17.000 euro, voor het stuk land dat de stichting van de gemeente huurt voor het buurthuis Karibu.

De partijen spraken af dat Stichting Inspiratie Inc. uitgangspunten zou opstellen voor een eventuele regeling om het geschil op te lossen. Nadat de gemeente deze uitgangspunten ontvangen had, vond in november een overleg plaats tussen de advocaten van de verschillende partijen, om te kijken of er een schikking gemaakt kon worden. De gemeente heeft op dat moment aangegeven dat de uitgangspunten van de partijen nog altijd te ver uit elkaar lagen. De stichting mocht nog een keer een voorstel doen voor een oplossing die voor beide partijen werkbaar was en recht zou doen aan de conclusies van het onderzoeksrapport van de SRF.

Stichting wilde 100.000 euro van gemeente
Stichting Inspiratie Inc. op haar beurt vindt juist dat de gemeente haar nog geld schuldig is. Het voorstel van de stichting was dat de gemeente 100.000 euro zou uitkeren om het geschil mee af te handelen. Dat bedrag werd gebaseerd op een vergoedingsplicht die de gemeente zou hebben, voor afgerond 200.000 euro. Volgens de stichting zou de gemeente dat moeten betalen als hun onderlinge huurovereenkomst beëindigd zou worden en de gemeente buurthuis Karibu over zou nemen. Ook stelde Inspiratie Inc. voor om het door de gemeente geclaimde bedrag, op basis van het rapport van de SRF, te halveren. De stichting kon zich namelijk niet vinden in de conclusies van het rapport en diende daartegen een verweerschrift in. Met dit voorstel zou dan ook de huurachterstand verrekend zijn, aldus de stichting.

Gemeente: 'geen sprake van vergoedingsplicht'
De gemeente Almere kijkt anders tegen de zaak aan. De huurovereenkomst is ten slotte nog van kracht. Daarnaast zou het stuk land bij beëindiging van het contract in de originele staat opgeleverd moeten worden: kaal en onbebouwd. Het buurthuis zou dan niet overgenomen worden, en dus is er volgens de gemeente geen sprake van een vergoedingsplicht. Het bezwaarschrift dat de stichting indiende tegen de conclusies van de SRF was volgens de gemeente geen reden om het rapport en de resultaten daaruit aan te passen. Dat betekent dat de gemeente in totaal 143.374 euro van de stichting wil hebben:
- € 73.019 vanwege de onrechtmatig gedeclareerde en ontvangen zorggelden;
- € 52.987 vanwege de door de gemeente onverschuldigd uitbetaalde subsidies;
- € 17.368 vanwege de achterstallige huurpenningen.

Volgens de gemeente liggen de uitgangspunten van beide partijen zo ver uit elkaar dat het niet meer mogelijk is om er via gesprekken uit te komen. "Dat betreuren wij", schrijft het college in de raadsbrief. "Wij hadden er graag uit willen komen met de stichting, gezien de inspanningen die zijn gedaan voor de doelgroepen door de jaren heen." Als de stichting niet vrijwillig over de brug komt met het geld, wil de gemeente het via de rechter proberen te krijgen. Maar: "Gezien de financiële situatie van de stichting bestaat er een grote kans dat de
gemeente de vorderingen niet kan innen", aldus het college.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel