Rechter: Uitzettingen Diamondiaal mogen doorgaan

ALMERE • Ma 15 april 2019 | 16:05 • Maandag 15 april 2019 | 16:05

Een zestal huurders van woonproject Diamondiaal in Almere mag uit hun kamers worden gezet. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland in Almere maandagmiddag bepaald in twee kort gedingen. Vanaf dinsdagochtend worden de woningen ontruimd.

De bewoners probeerden afgelopen vrijdag bij de rechter ontruiming te voorkomen. Twee bewoners stellen dat zij een contract hebben met MeerWonen en niet met Diamondiaal, zodat ontruiming niet voor hen geldt. Andere huurders zeggen geen andere plek te kunnen betalen en vrezen na uitzetting dakloos te worden. Onder hen is een vrouw met twee kinderen.

Wooncoöperatie Diamondiaal werd half maart door de rechtbank in het ongelijk gesteld in een conflict met Woonfonds MeerWonen. Volgens MeerWonen hield Diamondiaal zich niet aan de afspraken voor het woonproject voor statushouders en mensen met een laag inkomen in het stadsdeel Oosterwold. Zo verhuurde Diamondiaal kamers als zelfstandige woonruimte en had zij een huurschuld bij MeerWonen opgebouwd.

De rechter oordeelde in maart dat de overeenkomst tussen beide organisaties terecht was ontbonden. Daarna bepaalde de deurwaarder dat Diamondiaal het complex morgen, 16 april, leeg zou moeten opleveren.

Meerwonen nog in gesprek met huurders
Een woordvoerder van MeerWonen zegt nog niet te weten hoeveel mensen daadwerkelijk zullen worden uitgezet. Mogelijk melden zich op het laatste moment nog huurders die alsnog willen blijven wonen. De coöperatie verwacht hier vanavond nog druk mee te zijn. Enkele huurders zijn al eerder op een aanbod ingegaan, hoewel zij vaak het dubbele aan huur gaan betalen.

Zeven van de negen gezinnen die in Diamondiaal verbleven, zijn maandag al vertrokken. Zij hebben via de gemeente, het Leger des Heils en woningcorporaties andere woonruimte gekregen. Zo heeft De Alliantie voor drie gezinnen huisvesting beschikbaar gesteld. Twee gezinnen blijven nog langer wonen in Oosterwold.

Wethouder Jerzy Soetekouw zei donderdag in de gemeenteraad dat de gemeente voor de gezinnen opvang regelt. Ook alleenstaanden met een schrijnende situatie krijgen hulp van de gemeente. Bewoners die zelfstandig genoeg zijn, moeten zelf op zoek naar vervangende woonruimte.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel