Rechter: Uitzettingen Diamondiaal mogen doorgaan

ALMERE • Ma 15 april 2019 | 16:05 • Maandag 15 april 2019 | 16:05

Een zestal huurders van woonproject Diamondiaal in Almere mag uit hun kamers worden gezet. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland in Almere maandagmiddag bepaald in twee kort gedingen. Vanaf dinsdagochtend worden de woningen ontruimd.

De bewoners probeerden afgelopen vrijdag bij de rechter ontruiming te voorkomen. Twee bewoners stellen dat zij een contract hebben met MeerWonen en niet met Diamondiaal, zodat ontruiming niet voor hen geldt. Andere huurders zeggen geen andere plek te kunnen betalen en vrezen na uitzetting dakloos te worden. Onder hen is een vrouw met twee kinderen.

Wooncoöperatie Diamondiaal werd half maart door de rechtbank in het ongelijk gesteld in een conflict met Woonfonds MeerWonen. Volgens MeerWonen hield Diamondiaal zich niet aan de afspraken voor het woonproject voor statushouders en mensen met een laag inkomen in het stadsdeel Oosterwold. Zo verhuurde Diamondiaal kamers als zelfstandige woonruimte en had zij een huurschuld bij MeerWonen opgebouwd.

De rechter oordeelde in maart dat de overeenkomst tussen beide organisaties terecht was ontbonden. Daarna bepaalde de deurwaarder dat Diamondiaal het complex morgen, 16 april, leeg zou moeten opleveren.

Meerwonen nog in gesprek met huurders
Een woordvoerder van MeerWonen zegt nog niet te weten hoeveel mensen daadwerkelijk zullen worden uitgezet. Mogelijk melden zich op het laatste moment nog huurders die alsnog willen blijven wonen. De coöperatie verwacht hier vanavond nog druk mee te zijn. Enkele huurders zijn al eerder op een aanbod ingegaan, hoewel zij vaak het dubbele aan huur gaan betalen.

Zeven van de negen gezinnen die in Diamondiaal verbleven, zijn maandag al vertrokken. Zij hebben via de gemeente, het Leger des Heils en woningcorporaties andere woonruimte gekregen. Zo heeft De Alliantie voor drie gezinnen huisvesting beschikbaar gesteld. Twee gezinnen blijven nog langer wonen in Oosterwold.

Wethouder Jerzy Soetekouw zei donderdag in de gemeenteraad dat de gemeente voor de gezinnen opvang regelt. Ook alleenstaanden met een schrijnende situatie krijgen hulp van de gemeente. Bewoners die zelfstandig genoeg zijn, moeten zelf op zoek naar vervangende woonruimte.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (7)

 • Mohammed Bazichi

    Di 16 april Dinsdag 16 april

  Wat een boreale uitspraak van deze rechter , laat deze mensen toch met rust !

  reageer
 • Thomas

    Di 16 april Dinsdag 16 april

  U heeft hier net gelezen dat er gestolen werd van Meerwonen (huur werd niet betaald) en dat er sprake was van fraude en overbewoning. Eerder bleek Diamondiaal al strafbaar te zijn door illegalen op te vangen.

  Wist u niet van al deze misstanden, of zijn zulke misdrijven voor u geen reden om een probleem te zien?

 • Bart

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Zo tragisch dat al die mensen op straat komen te staan door het buitenwettelijke en roekeloze gedrag van deze club(s). Particulier initiatief. Maar bij problemen moet de gemeente het oplossen.

  reageer
 • Klaas

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Heel goed besluit. Direct spullen pakken en vertrekken. Wordt weer mooi weer dus camperen is ook een optie.

  reageer
 • Taxichauffeur

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Klaas lekker volwassen en meelevende reactie. 🤮🤮🤮🤮

 • Yvon

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Begrijp t niet zo goed. Terecht ontbonden contract, deurwaarder heeft bepaald dat op 16 april het complex leeg opgeleverd moet worden en vervolgens staat er dat er mensen blijven wonen voor een dubbele huur.? Dat complex was toch oa bedoeld voor mensen met een laag inkomen?? Hoe kan t dan dat er mensen blijven wonen die dubbele huur gaan betalen?

  reageer
 • Max

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Goed gedaan Amal A. Benieuwd hoe de vrienden bij de PvdA hierop gaan reageren.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hans49

    Ma 15 april Maandag 15 april

  En weer worden de verkeerden geholpen door de gemeente. Mijn dochter (28jr) wacht nog wel wat langer op zelfstandige woonruimte. Grrrrr.

  reageer
 • Slimpie

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Ik wacht misschien nog wel langer. Maar wat MeerWonen aanbied heeft eerder met woningspeculatie te maken dan met Sociale Huisvesting. MeerWonen wil zoveel mogelijk verdienen aan 1 woning. Door kamers aan te bieden kan MeerWonen namelijk per woning veel meer innen dan dat per woning geint zou kunnen wonen. Dus niks geen Sociale Huur, gewoon een vrije sector verdien model. Dat gemeente Almere, onder het mom van Sociale Huisvesting, hier het bestemmingsplan heeft aangepast, bouwvergunning en bouwsubsidie voor heeft verleend roept grote vraagtekens op. MeerWonen staat blijkbaar voor Meer geld voor minder wonen!

 • Wim

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Top Amal, slaap lekker.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert