Minister geeft pulsvissers langer de tijd

URK • Do 18 april 2019 | 22:01 • Donderdag 18 april 2019 | 22:01

Van minister Schouten mogen 20 vissersboten een langere periode doorgaan met pulsvissen dan de Europese Unie toestaat. Daaronder zijn volgens belangenorganisatie VisNed vijf Urker vissersboten. Eigenlijk zou het pulsverbod voor hen al op 1 juni ingaan. Maar om jarenlang wetenschappelijk onderzoek goed af te ronden, mogen ze van de minister nog tot 31 december doorvissen met de puls.

Afgelopen maandag werd het verbod op elektrisch vissen definitief. Het Europees Parlement stemde voor een pulsverbod. Voor veel Urker vissers is dat een grote klap omdat ze de afgelopen jaren veel hebben geïnvesteerd in de techniek. Daarbij worden vissen op de bodem opgeschikt met stroomstootjes. Vervolgens belanden ze in de netten.

De minister heeft nu besloten om een aantal vergunningen alsnog op te rekken tot eind dit jaar. Daarnaast overweegt ze ook om het verbod aan te vechten bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Zo'n besluit mag volgens landbouw- en visserijminister Carola Schouten alleen worden genomen op basis van de best beschikbare wetenschappelijk adviezen. Daarvan is hier geen sprake omdat het onderzoek naar pulsvissen nog loopt, aldus Schouten.


Schrale troost
De voorgenomen gang naar het Europese Hof zal de getroffen vissers niet direct troost bieden. Zo'n beroepsprocedure kan jaren duren. Het gaat Schouten om 'een principiële uitspraak'.

Zoals het er nu uitziet moeten alsnog 37 Nederlandse vissersboten per 1 juni stoppen met pulsvissen. 22 vissersboten, waaronder twee Urker schepen, mochten sowieso al langer doorvissen tot juli 2021. Dat is al eerder met de Europese Commissie afgesproken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel