Vogelkweker krijgt werkstraf

URK • Vr 10 mei 2019 | 18:21 • Vrijdag 10 mei 2019 | 18:21

Een vogelkweker uit Urk hoeft van de rechter niet de cel in voor het rommelen met pootringen en het ophangen van een vangnet. De 51-jarige man kreeg vrijdag 190 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. De officier van justitie wilde dat de Urker een maand zou gaan zitten, omdat hij al eerder de fout in was gegaan.

Voor de rechter staat vast dat de man tussen 2014 en medio 2017 bij 90 vogels een verkeerde pootring heeft aangebracht. Bij drie vogels waren de pootringen ook te laat aangebracht waardoor er letsel was ontstaan aan hun pootgewrichten. Bovendien had de Urker in december 2016 een verboden vangnet in het bos opgehangen om vuurgoudhaantjes vangen, een beschermde inheemse vogelsoort.

Deels vrijspraak
De Urker werd wel vrijgesproken van het verwijt dat hij bedrijfsmatig in vogels zou handelen. Volgens de rechtbank kan niet worden vastgesteld dat hij meer is dan ‘een fanatieke hobbyist’. Volgens de vogelliefhebber verkocht of ruilde hij soms wel een gekweekte vogel, maar dat was slechts om een beetje uit de kosten te komen of ruimte te scheppen in zijn volière.

Van de officier van justitie moest de man een oude voorwaardelijke celstraf van een maand alsnog gaan uitzitten, maar de rechter zette die gevangenisstraf om in 90 uur werkstraf. Daarnaast kreeg de Urker nog eens 100 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd.

Stroperij niet bewezen
Justitie viel in juli 2017 bij de vogelkweker binnen nadat ze hem maandenlang hadden afgeluisterd en gevolgd met zenders. Ze verdachten hem van stroperij, maar voor deze verdenking is nooit enig bewijs gevonden. Tijdens de rechtszaak ontkende de man ook dat hij met opzet verkeerde pootringen had gebruikt om de herkomst van zijn vogels te verhullen. Hij zou het uit praktische redenen gedaan hebben: hij had de pootringen nog liggen en ze hadden de goede maat. Het vangnet in het bos was een ‘eenmalige actie’ geweest, aldus de Urker.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel