In oktober meer duidelijkheid voor Vis à Vis

ALMERE • Wo 15 mei 2019 | 20:58 • Woensdag 15 mei 2019 | 20:58

Kan het Almeerse theatergezelschap Vis à Vis op de huidige plek blijven of moet het gezelschap verhuizen? Daar komt dit najaar meer duidelijkheid over. Dat schrijft het college van B en W woensdag in een brief aan de raad. Uiterlijk 1 oktober presenteert het college de uitkomsten van een locatieonderzoek, zodat de gemeenteraad een besluit over de definitieve vestiging van Vis à Vis kan nemen.

Tot 2025 is het theatergezelschap verzekerd van een plek op de huidige locatie aan de Muiderzandplaats. Wat er na die datum gebeurt, is nog onduidelijk. Dat komt mede door een erfpachtovereenkomst die Vis à Vis en de gemeente in 2015 voor tien jaar hebben getekend. Dat er op de plek van Vis à Vis huizen kunnen komen, was in december 2011 door de raad al vastgelegd in het Ontwikkelingsplan Duin.

Maar volgens het college is er voor die woningbouw nog geen partij aangetrokken. "Het gaat in dit gebied dus niet om een ontwikkeling van Amvest", aldus het college. Over het tijdelijke karakter van de overeenkomst met Vis à Vis zegt het college dat dit ook onderdeel was 'van het ondernemingsplan van Vis à Vis van augustus 2015'.

Belofte permanente plek
Dat Vis à Vis instemde met een tijdelijke overeenkomst, was volgens het theatergezelschap puur praktisch van aard. Dan hoefde de gemeente niet direct de grond af te boeken. Volgens Vis à Vis is door de gemeente beloofd dat het contract later permanent zou worden. Deze toezegging wordt bevestigd door oud-wethouders. Zo kan oud-wethouder Frits Huis van Leefbaar Almere zich een mondelinge toezegging herinneren.

Niet zwart op wit
De belofte lijkt vooralsnog niet zwart op wit te staan. Een woordvoerder van de gemeente zegt woensdag: "Mondelinge toezeggingen in informele situaties en bezoeken en dergelijke worden over het algemeen niet vastgelegd. Alleen toezeggingen in de raad en in bestuurlijke overleggen worden vastgelegd. Een eerste scan laat zien dat er in de besluitenlijsten na 2015 niets is vastgelegd over het permanent maken van de huidige locatie van Vis à Vis. We zoeken nog verder", aldus de woordvoerder.

Vis a Vis dreigt met vertrek Almere
Als het theater niet op de huidige plek kan blijven, dreigt Vis à Vis Almere te verlaten. Niet alleen omdat de plek belangrijk is voor het gezelschap, maar vooral omdat de gemeente dan een gedane belofte niet heeft ingelost. Als dat gebeurt, is Vis à Vis het vertrouwen in Almere kwijt, zo laat ze weten.

Ook zegt het gezelschap naar de rechter te stappen als het zover komt. Om haar pleidooi kracht bij te zetten heeft Vis à Vis een petitie opgezet, die ruim 15.000 keer is ondertekend. De handtekeningen werden vorige week aangeboden aan de gemeenteraad. Een dag eerder kwam het Cultuurfonds Almere met het advies aan de raad dat Vis à Vis op de huidige plek moet blijven.

Bestemmingsplan
Eind deze maand praat de gemeenteraad voor het eerst over een nieuw bestemmingsplan voor het gebied. Daarin wordt woningbouw op de plek van Vis à Vis opgenomen, maar ook blijft tot de mogelijkheden behoren dat het theatergezelschap er kan blijven als de raad daartoe in het najaar besluit.

Locatieonderzoek
In de brief aan de raad laat het college weten dat ze Vis à Vis graag permanent in Almere wil houden. Het locatieonderzoek moet vervolgens uitwijzen waar precies. Om daar antwoord op te krijgen, onderzoekt het college wat precies de gevolgen zijn als het theatergezelschap op de huidige plek blijft en wat de gevolgen en mogelijkheden zijn van alternatieve locaties. Volgens het college wordt Vis à Vis uiteraard betrokken bij dit onderzoek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel