Asbestdaken: bewoners Tjalk willen hun geld terug

LELYSTAD • Di 4 juni 2019 | 23:00 • Dinsdag 4 juni 2019 | 23:00

Verschillende bewoners van de Tjalk in Lelystad die hun asbestdaken hebben laten vervangen willen hun geld terug. Ze zijn boos, nu het verbod op asbestdaken dat vanaf 2025 zou gelden van de baan is.

De Eerste Kamer keurde dinsdag het wetsvoorstel af. Veel Eerste Kamerleden voelen wel voor het uitbannen van asbestdaken, maar ze vinden dat het kabinet te overhaast en te rigoureus te werk is gegaan. Het plan zou mensen die hun dak moeten vervangen veel werk bezorgen en op hoge kosten jagen. De mensen die de afgelopen jaren wel hun daken lieten vernieuwen, vinden dat ze dit nu voor niets hebben gedaan.

"Jammer dat het nu afgeblazen wordt. Ik heb er veel geld in geïnvesteerd", vertelt Raymond Bouricius, die in de Tjalk woont. "Ik moest financieel alle zeilen bijzetten om het te kunnen betalen en ik ben benieuwd wat de regering gaat doen om ons tegemoet te komen."

"Ik heb het net vorig jaar laten doen. Ik heb me in de schulden gestoken en nou zit ik alsnog in de asbest, want links en rechts van mij is er niks gebeurd", vertelt Henk Toornman, ook een bewoner van de Tjalk. "Ik vind gewoon dat ik mijn centen terug moet krijgen."

Verschillen tussen wijken
Lelystad telt ruim 600 particuliere woningen met een asbestdak. Binnen de stad zijn er grote verschillen. In de wijken Haf, Jol en Bongerd is zo'n tachtig procent gesaneerd. In de Tjalk is dat pas bij ongeveer twintig procent gebeurd. De Tjalk is de grootste wijk met asbestdaken in Lelystad. Het gaat hier om zo'n 400 particuliere woningen.

'Geen spijt'
Toch zijn er ook mensen in de Tjalk die geen spijt hebben dat ze hun dak hebben vernieuwd. "Het is jammer, maar we zijn toch heel blij dat we het hebben gedaan", vertelt Rachel Posthumus. "We hebben ruim 9000 euro betaald, maar we zien het als een investering en uiteindelijk moet iedereen het toch doen omdat de daken versleten zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel