OM eist 12 jaar cel voor neersteken advocaat

ALMERE • Vr 14 juni 2019 | 9:58 • Vrijdag 14 juni 2019 | 9:58

Het OM heeft 12 jaar cel geëist tegen Yassine D. in verband met een steekpartij. D. schopte in 2012 met enkele anderen grensrechter Richard Nieuwenhuizen dood. De 22-jarige man wordt nu verdacht van betrokkenheid bij een aanval op een advocaat, die in haar gezicht gestoken werd. Wat D.'s rol in de steekpartij is, is onbekend. Zijn advocaat ontkent de betrokkenheid.

Het voorval was in september 2017 in Zoetermeer. De advocate had een afspraak met een van de verdachten op haar kantoor. Na een kort gesprek stak diegene op haar in met een stanleymes. De steker is onbekend en spoorloos gebleven. De advocate heeft verklaard dat zij hem erg jong vond (een tiener) om over een echtscheiding te komen praten. Hij droeg een opvallend hoedje toen hij zich op het advocatenkantoor meldde.

De vrouw liep een slagaderlijke bloeding en blijvende littekens op. Volgens het OM komt de aanval neer op een poging tot moord.

D. en twee andere mannen werden in mei 2018 gearresteerd voor de zaak. Ze wilden alle drie niets zeggen over de situatie. Het motief van de steekpartij is daarom nog altijd onbekend. Volgens het OM kan de betrokkenheid van een van de drie mannen niet bewezen worden en moet hij worden vrijgesproken. Tegen de derde man is 10 jaar geëist.

Aanval op Nieuwenhuizen
Grensrechter Nieuwenhuizen werd op 2 december 2012 na een voetbalwedstrijd bij SC Buitenboys in Almere aangevallen door spelers van Nieuw Sloten. Hij werd tegen de grond getrokken en werd diverse keren hard met voetbalschoenen tegen hoofd, nek en lichaam geschopt. Nieuwenhuizen overleed later aan een herseninfarct, dat een direct gevolg was van de mishandeling.

Yassine D. was de jongste verdachte. Hij gaf als enige toe dat hij de grensrechter geschopt had. Hij werd veroordeeld tot de maximale straf van 12 maanden jeugddetentie, waarvan twee voorwaardelijk. Zijn vader El-Hasan D. (51), de enige meerderjarige dader, kreeg zes jaar celstraf met aftrek van voorarrest.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel