Veroordeling voor poging moord vernietigd, zaak moet opnieuw

ALMERE • Wo 13 juli 2022 | 10:02 • Woensdag 13 juli 2022 | 10:02

De zaak waarin Yassine D. is veroordeeld voor poging tot moord op een advocate moet opnieuw. Dat heeft de Hoge Raad bepaald na een cassatieverzoek van de advocaten van D. In 2012 was dezelfde man met enkele anderen verantwoordelijk voor de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in Almere. Enkele jaren later werd Yassine D. in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar en tien maanden gevangenisstraf voor een poging tot moord in Zoetermeer in 2017.

In de zaak die nu opnieuw moet, had een advocate in september 2017 een afspraak op haar kantoor in Zoetermeer. Na een kort gesprek stak een tot op de dag van vandaag onbekend persoon op haar in met een stanleymes. De vrouw liep een slagaderlijke bloeding en blijvende littekens in het gezicht op.

Vaststaat dat D. niet heeft gestoken, maar hij was wel samen met de andere man in Zoetermeer en was vooraf op de hoogte van de 'opdracht' om de advocate te verminken. Dat maakte hem volgens het hof verantwoordelijk voor een poging tot moord.

Uitspraak vernietigd
De Hoge Raad zegt dat vaststaat dat de verdachte contacten had met de anderen die bij de aanval betrokken waren, maar de Hoge Raad is van oordeel dat D. niet per se verantwoordelijk is voor de poging tot moord op de advocaat. Dit betekent dat de uitspraak van het hof vernietigd wordt en de zaak opnieuw behandeld en beoordeeld moet worden. Wanneer dit gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Link met aanval op Nieuwenhuizen
Grensrechter Nieuwenhuizen werd op 2 december 2012 na een voetbalwedstrijd bij SC Buitenboys in Almere aangevallen door spelers van Nieuw Sloten. Hij werd tegen de grond getrokken en werd diverse keren hard met voetbalschoenen tegen hoofd, nek en lichaam geschopt. Nieuwenhuizen overleed later aan een herseninfarct, dat een direct gevolg was van de mishandeling. Yassine D. was de jongste verdachte. Hij gaf als enige toe dat hij de grensrechter geschopt had. Hij werd veroordeeld tot de maximale straf van 12 maanden jeugddetentie, waarvan twee voorwaardelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel