Bijna tien jaar cel voor steken advocate

ALMERE • Wo 17 maart 2021 | 12:15 • Woensdag 17 maart 2021 | 12:15

Het gerechtshof in Den Haag heeft Yassine D. in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar en tien maanden gevangenisstraf voor een poging tot moord in Zoetermeer in 2017. D. schopte in 2012 in Almere met enkele anderen grensrechter Richard Nieuwenhuizen dood.

Volgens het hof is D. nu medeplichtig aan de moordpoging. Hij is in 2017 samen met een andere man naar het kantoor van een advocate in Zoetermeer gereden. Na een kort gesprek werd de vrouw met een stanleymes in haar gezicht gestoken. Wie er gestoken heeft, is nooit bekend geworden. Ook is onduidelijk gebleven wat het motief voor het steekincident is geweest.

Het gerechtshof vindt dat de advocaat bij de uitvoering van dit plan in een levensgevaarlijke situatie terecht is gekomen. Het snijden in het gezicht van de vrouw was zo gevaarlijk dat sprake is van een poging tot moord. De mannen hadden van tevoren kunnen bedenken dat het verkeerd af had kunnen lopen. De mannen worden daar verantwoordelijk voor gehouden, ook al hebben zij het slachtoffer niet zelf gestoken.

Voor het leven getekend
Het slachtoffer weet volgens het hof nog steeds niet waarom dit is gebeurd. Zij is door een litteken in haar gezicht voor het leven getekend. Het advocatenkantoor, dat zij samen met haar zus had, zou failliet zijn gegaan door de gevolgen van deze aanval. Het slachtoffer heeft haar carrière als advocaat beëindigd.

Straf hoger uitgevallen
De straf in hoger beroep valt hoger uit dan de straf die de rechtbank in 2019 oplegde. Bij het bepalen van de straf heeft het hof meegewogen dat een advocaat is aangevallen. De verdachte die samen met D. terechtstond kreeg in hoger beroep 9 jaar cel opgelegd. De straf voor D. valt volgens het AD hoger uit, omdat hij ook nog voor twee andere incidenten terechtstond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel