Eis: 12 jaar cel voor neersteken advocaat in Zoetermeer

ALMERE • Ma 12 december 2022 | 12:34 • Maandag 12 december 2022 | 12:34

Tegen Yassine D. is in hoger beroep twaalf jaar cel geëist voor betrokkenheid bij het neersteken van een advocaat vijf jaar geleden in Zoetermeer. D. werd eerder veroordeeld voor het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen bij voetbalclub Buitenboys in Almere.

De advocate had op 26 september 2017 een afspraak in haar kantoor in Zoetermeer. Na een kort gesprek stak een onbekende op haar gezicht en hoofd in met een stanleymes. Het slachtoffer raakte daardoor levensgevaarlijk gewond. Verdachte Yassine D. ontkent iedere betrokkenheid.

Het gerechtshof in Den Haag had de 25-jarige D. eerder al tot bijna tien jaar cel veroordeeld, maar na een cassatieverzoek oordeelde de Hoge Raad dat de zaak opnieuw behandeld moest worden bij het gerechtshof. Naast D. stonden twee medeverdachten terecht, die zaken zijn inmiddels wel afgerond. De man die samen met D. van Amsterdam naar Zoetermeer zou zijn gereisd, is veroordeeld tot negen jaar cel. De vermeende chauffeur is vrijgesproken.

Deze chauffeur was maandag opgeroepen als getuige in de zaak van D., maar gaf aan zich eigenlijk niets meer te kunnen herinneren van die rit, hoeveel mensen hij vervoerde en of hij in Zoetermeer was blijven wachten.

De rechters probeerden de getuige ook nog te bewegen "iets meer zijn best te doen". "Ik vind dat u makkelijk zegt dat u het zich niet kan herinneren. Het gaat om een ernstige zaak", zei de rechter tegen de man. De advocaat-generaal sprak van "een volstrekt zinloze verklaring". D. vroeg tijdens het verhoor rechtstreeks aan de getuige of hij hem herkende. "Nee", was het antwoord.

De advocate heeft blijvende littekens overgehouden aan de steekpartij en heeft haar kantoor, dat zij samen met haar zus runde, moeten opgeven. Een motief voor de aanval is nooit duidelijk geworden. De advocaat-generaal sprak van een "lafhartige aanval" waarbij "tot in de dag van vandaag in het duister wordt getast over een aanleiding".

Link met aanval op Nieuwenhuizen
Grensrechter Nieuwenhuizen werd op 2 december 2012 na een voetbalwedstrijd bij SC Buitenboys in Almere aangevallen door spelers van Nieuw Sloten. Hij werd tegen de grond getrokken en werd diverse keren hard tegen het hoofd, nek en lichaam geschopt. Nieuwenhuizen overleed later aan een herseninfarct, dat een direct gevolg was van de mishandeling. Yassine D. was de jongste verdachte. Hij gaf als enige toe dat hij de grensrechter geschopt had. Hij werd veroordeeld tot de maximale straf van 12 maanden jeugddetentie, waarvan twee voorwaardelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel