Veroordeelde voor doodschoppen grensrechter nu in de cel voor andere zaak

ALMERE • Ma 23 januari 2023 | 15:56 • Maandag 23 januari 2023 | 15:56

De man die veroordeeld is voor het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in Almere, is maandag veroordeeld tot 7,5 jaar cel in een andere zaak. Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde de 25-jarige Yassine D. voor zijn rol in een gewelddadige aanslag op een advocaat in Zoetermeer.

De advocate werd in september 2017 in de spreekkamer van haar kantoor met een stanleymes in haar gezicht en hoofd gestoken. Ze raakte daardoor levensgevaarlijk gewond. Het slachtoffer heeft blijvende littekens aan de aanval overgehouden en moest haar kantoor opgeven. Een motief voor de aanval is nooit duidelijk geworden. De steker is tot dusver onbekend gebleven.

Volgens het hof heeft een mededader van D. de opdracht aangenomen om de advocaat te verminken. D. was daarbij intensief betrokken, aldus het hof. Hij maakte de afspraak met de chauffeur en reisde met de mededaders van Amsterdam naar Zoetermeer. Hij stemde vooraf zijn kleding en gedrag af met een van de mededaders, om als dubbelganger te fungeren of verwarring te zaaien, aldus het hof.

Naast de opgelegde straf voor de aanslag op de advocaat kreeg D. zes maanden voor twee andere zaken. Het gaat om verboden wapenbezit en belediging van een ambtenaar. De eis van het Openbaar Ministerie was 12 jaar cel.

Link met aanval op Nieuwenhuizen
Grensrechter Richard Nieuwenhuizen werd op 2 december 2012 na een voetbalwedstrijd bij SC Buitenboys in Almere aangevallen door spelers van Nieuw Sloten. Hij werd tegen de grond getrokken en werd meerdere keren hard tegen het hoofd, nek en lichaam geschopt. Nieuwenhuizen overleed later aan een herseninfarct, dat een direct gevolg was van de mishandeling.

Yassine D. was de jongste verdachte. Hij gaf als enige toe dat hij de grensrechter geschopt had. Hij werd veroordeeld tot de maximale straf van 12 maanden jeugddetentie, waarvan twee voorwaardelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel