"Moderne dakloze jongere moeilijk te herkennen"

ALMERE • Ma 1 juli 2019 | 7:51 • Maandag 1 juli 2019 | 7:51

"De moderne dakloze jongere is moeilijk te herkennen. Hij heeft de laatste telefoon en hij ziet er netjes uit. Hij kan zich rustig bewegen onder ons, hij valt niet op", zegt Robert Roch van zorginstelling Kwintes.

Ook al zijn dakloze jongeren moeilijk te herkennen, toch moeten ze voor het eind van 2021 allemaal van straat zijn. Dat is in ieder geval de ambitie van de gemeente Almere.

Maandag start het Actieprogramma Dakloze Jongeren. Almere en twaalf andere gemeenten hebben afgesproken dat alle (potentiële) dak- en thuisloze jongeren hulp en ondersteuning krijgen. Niemand mag mag meer op straat terecht komen er zijn geen wachtlijsten meer voor gespecialiseerde jongerenopvang of beschermd wonen.

"Wat je bij veel jongeren ziet, is dat ze lang overleven door van bank naar bank te hoppen."

— Luc Tanja, Leger des Heils

Grote groep 'bankhoppers'
In Almere kunnen de zwerfjongeren niet alleen bij zorginstelling Kwintes terecht, maar ook bij het Leger des Heils. Daar runt Luc Tanja de crisisopvang. Volgens Tanja is het Leger vaak de laatste plek waar de zwerfjongeren terecht kunnen: "Wat je bij veel jongeren ziet, is dat ze lang overleven door van bank naar bank te hoppen. Dat kan variëren van een tijdje bij je tante logeren en dan weer naar je ouders te gaan en daarna weer bij vrienden te verblijven".

Omroep Flevoland maakt vanwege de start van het Actieprogramma Dakloze Jongeren een drieluik over zwerfjongeren in Almere. Hoe groot is het probleem nu eigenlijk? Waar kunnen de jongeren terecht en wat is volgens hulpverleners extra nodig om er voor te zorgen dat alle jongeren voor 2021 van de straat zijn?

Cijfers GGD Flevoland
Hoeveel zwerfjongeren Almere heeft, is onduidelijk. GGD Flevoland telde in de hele provincie zo'n honderd jongeren die vorig jaar opvangen werden in een maatschappelijke instellingen. Daarnaast woonden 77 jongeren in een 'beschermde woonomgeving'. Maar de grootste groep dakloze jongeren bestaat volgens de GGD uit 'bankhoppers'. Het vermoeden is dat die groep uit meer dan 200 jongeren bestaat.


"Ik ging van plek naar plek"
Jeffrey Muntenaar uit Almere raakte op zijn 18e dakloos. Zijn biologische ouders waren verslaafd en stonden hem na zijn geboorte af. "Toen ben ik in het systeem terechtgekomen, jeugdzorg, pleeggezinnen en verschillende zorginstellingen. Maar dat is nooit stabiel geweest. Ik ging van plek naar plek." Toen Muntenaar volwassen werd, hield de jeugdzorg op en stond hij op straat. Daarna volgde een donkere periode: "ik werd heel erg depressief, drie jaar lang. Het werd zo erg dat ik me heb aangemeld bij de Levenseindekliniek voor euthanasie."

"Het werd zo erg dat ik me heb aangemeld bij de Levenseindekliniek voor euthanasie."

— Jeffrey Muntenaar, oud-dakloze


Uiteindelijk besloot hij nog één keer therapie te volgen en dat slaat aan. Inmiddels heeft Muntenaar zijn leven op de rails en heeft hij een eigen woning. Met zijn 22 jaar runt hij in Almere nachtopvang Vovend-J voor dakloze jongeren van Kwintes. Die opende in 2010 de deuren en heeft plek voor zes jongeren. Jeffrey ondersteunt hen en biedt een luisterend oor. Omdat hij zelf dakloos is geweest, begrijpt hij wat de andere jongeren doormaken. "Ik heb een soort van fingerspitzengefühl en kan daar dan goed op inspelen. Ik trek me er ook niets van aan als iemand begint te schreeuwen of als ik word bedreigd."

Cijfers zorginstelling Kwintes
In 2017 maakten zo'n 25 jongeren gebruik van crisisopvang Vovend-J bij Kwintes. Nog eens 17 jeugdigen volgden een begeleid wonen traject.
Daarnaast kwamen vorig jaar 80 jongeren bij de zorginstelling om hulp te vragen voor hun verslaving, financiën of voor een vorm van onderwijs of dagbesteding.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (7)

 • eef

    Ma 1 juli Maandag 1 juli

  Kom maar dan help ik je, overal geld voor !

  reageer
 • R R

    Ma 1 juli Maandag 1 juli

  Kwintes speelt mooi weer. In 2017 schopten ze een jongere in verwarde toestand de straat op terwijl ze wisten dat zijn achterban onbereikbaar was. En Perspectief schopt kinderen na "Einde traject datum", gewoon op straat. Met of zonder hulp.
  De aanbieders van beschermd wonen spelen mooi weer, als je met de echte jongeren die daar hebben gezeten spreekt, krijg je een heel ander verhaal.

  reageer
 • Annelies

    Ma 1 juli Maandag 1 juli

  Ben jij een jongere en zelf dakloos (geweest) of bankhopper? Woon je in Flevoland? Wil je graag meedenken hoe het allemaal beter kan? Geeft je op voor de klankbordgroep zwerfjongeren. Aanmelden kan bij admaar@almere.nl

  reageer
 • Henk

    Ma 1 juli Maandag 1 juli

  Bij kwintes laten ze jongeren ook zwemmen.

  reageer
 • Anne

    Ma 1 juli Maandag 1 juli

  Het zijn niet alleen de zogenaamde probleemjongeren die dit betreft. (zogenaamd want ze zijn meestal zelf niet het probleem maar het systeem is het probleem ). Door verkeerd woningbeleid is er geen betaalbare woonruimte voor heel veel jongeren . bejaarden centra zijn gesloten . Doorstroming stagneert. Waarom zijn de bejaarden/verzorgingshuizen niet direct bewoonbaar gemaakt voor jongeren?

  reageer
 • M

    Ma 1 juli Maandag 1 juli

  Er zijn te weinig woningen. Het beleid bouwt geen woningen, arbeiders bouwen woningen. Niemand wil nog in de bouw werken dus wie gaat die woningen bouwen? Iedereen heeft een grote mond wiens schuld het is maar ondertussen gaat niemand in de bouw werken want dat is ouderwets.

 • Thomas

    Ma 1 juli Maandag 1 juli

  Die zijn meestal gesloopt en herbouwd als woningen voor ouderen. Er wordt al veertig jaar te weinig gebouwd, dit jaar naar verwachting maar 30% van de totale nieuwe behoefte.

  Want stel je voor dat er een grassprietje moet sneuvelen of een omwonende een mening heeft; ruim de helft van de projecten gaat niet door vanwege bezwaar-treiteraars en hun eeuwige stroom aan zienswijzen en nutteloze juridische procedures.

 • laat alle reacties zien
 • Thomas

    Ma 1 juli Maandag 1 juli

  Weer zo'n geval waar Bureau Jeugdzorg gaat van "Gefeliciteerd met je 18e verjaardag! En nu oprotten! Je bent dakloos, ga maar weer aankloppen bij de mensen die je vroeger verkracht of mishandeld hebben" en daarna declareren ze weer een paar tonnetjes voor 'geleverde zorg'.

  Zelf ook zoiets meegemaakt. Pas na een brief van een bevriende advocaat dat ze zowel hoofdelijk als qua instelling aansprakelijk gesteld zouden worden voor alle schade, was het mogelijk dat het kind er nog een paar maanden kon wonen tot er iets anders geregeld was.

  ....En die had het geluk van een netwerk waarin ruimte en kapitaal zat. Je bent aan de goden overgeleverd als je dat als kind niet hebt en echt van Jeugdzorg afhankelijk bent.

  reageer
 • Daisy

    Ma 1 juli Maandag 1 juli

  Goed gesproken Thomas. Het is gewoon verschrikkelijk soms hoe moeilijk kinderen/jongeren het thuis hebben. En dan ook dat constant veranderen van het ene pleeggezin naar het andere. Het is geen speelgoed. Opvang is heel belangrijk en goede hulp en steun.

 • Thomas

    Ma 1 juli Maandag 1 juli

  @M
  Als het voor jou niet direct duidelijk is waarom het op straat smijten van een kwetsbare jongere een probleem is, dan weet ik niet of dat het zin heeft het je uit te leggen.

  Dit zijn niet de 'normale' daklozen die een kans hebben gekregen in het leven, en de bewuste keuze hebben gemaakt dat drank en drugs belangrijker zijn dan de huur betalen. Dit zijn veelal beschadigde mensen die voordat hun leven goed en wel begonnen is, al vreselijk benadeeld zijn door ouders die de naam niet waardig zijn.

 • M

    Ma 1 juli Maandag 1 juli

  Na je 18e ben je ‘volwassen’ en dien je gebruik te maken van daklozenregelingen voor volwassenen. Ik snap niet wat daar zo raar aan is. Als daardoor hele groepen mensen buiten de boot vallen ligt het probleem dus niet bij jeugdzorg maar bij daklozen opvang van volwassenen.

 • Daisy

    Ma 1 juli Maandag 1 juli

  Het wordt toch echt eens tijd dat kinderen en jongeren een vaste opvangplek hebben en niet van gezin naar gezin verplaatst worden en van instelling naar instelling. Je woont al niet meer thuis. Je bent geen speelbal dat je iedere keer heen en weer gooit. Dan voel je je als kind/jongere behoorlijk in de steek gelaten en niet geaccepteerd. Ze hebben het al moeilijk genoeg.

  reageer
 • M

    Ma 1 juli Maandag 1 juli

  En jij denkt dat van gezin naar gezin sturen een vrije keuze is? Of klinkt het toch misschien logischer als dat noodzaak is? Niemand kiest hiervoor en er is niet even een magische oplossing uit de hoge hoed te toveren.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert