10.000 euro om dakloze jongere op de rit te krijgen

ALMERE • Do 4 juli 2019 | 20:52 • Donderdag 4 juli 2019 | 20:52

65 Dak- en thuisloze jongeren kunnen 10.000 euro per persoon investeren in hun toekomst. Het kabinet begint een proef die ertoe moet leiden dat eind 2021 geen enkele jongere tussen de 18 en 27 jaar in de opvang of op straat hoeft te leven. Almere is één van de dertien gemeenten die meedoet aan de pilot.

In Nederland zijn naar schatting ruim 10.000 dak- en thuisloze jongeren. Bij de proef geven de jongeren zelf aan wat zij nodig hebben om hun toekomst op de rit te krijgen. Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) gaat uit van maatwerk en intensieve begeleiding.

Postadres
Voor dakloze jongeren begint het traject in de meeste gevallen met een postadres, waarmee ze een uitkering kunnen aanvragen. Daarna komt een plek om te wonen, het oplossen van eventuele schulden en een opleiding of werkervaringsplaats.

De staatssecretaris verwacht dat er een werkwijze wordt gevonden waarmee gemeenten, maatschappelijke organisaties en woningcorporaties uiteindelijk de hele groep jonge dak- en thuislozen kunnen helpen.

Naast Almere doen Amsterdam, Alkmaar, Arnhem, Den Haag, Dordrecht, Enschede, Groningen, Haarlem, Leiden, Purmerend, Rotterdam en Utrecht mee aan de proef.

Serie over dakloze jongeren
Omroep Flevoland heeft naar aanleiding van de pilot een drieluik gemaakt over zwerfjongeren in Almere. De afleveringen zijn hier terug te zien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel