Wethouder Ypma: "Iedere zwerfjongere is er één te veel"

ALMERE • Wo 3 juli 2019 | 9:30 • Woensdag 3 juli 2019 | 9:30

"Iedere zwerfjongere is er één te veel en wij willen de ambitie stellen dat geen enkele jongere in Almere op straat hoeft te leven." Dit zegt wethouder Loes Ypma bij de start van het Actieprogramma Dakloze Jongeren.

De gemeente Almere heeft samen met twaalf andere steden afgesproken om voor het eind van 2021 alle dakloze jongeren van straat te halen. Elke (potentiële) zwerfjongere moet hulp en ondersteuning krijgen. Niemand mag meer op straat terechtkomen en er mogen geen wachtlijsten meer zijn voor gespecialiseerde jongerenopvang of beschermd wonen.

De afgelopen dagen heeft Omroep Flevoland een drieluik gemaakt over zwerfjongeren in Almere. Maandag kwam aan bod hoe groot het probleem in Flevoland is. Dinsdag werd meer duidelijk over de plekken waar jongeren hulp kunnen vinden. Woensdag praten we verder over wat nodig is om de ambitie van de gemeente Almere waar te maken.

Lees ook: "Moderne dakloze jongere moeilijk te herkennen"



Cijfers GGD Flevoland
Het is niet duidelijk hoeveel zwerfjongeren Almere heeft. De GGD Flevoland telde in de hele provincie zo'n 100 jongeren die vorig jaar opgevangen werden in een maatschappelijke instelling. Daarnaast woonden 77 jongeren in een zogenoemde beschermde woonomgeving. De grootste groep dakloze jongeren bestaat volgens de GGD uit 'bankhoppers'. Het vermoeden is dat die groep meer dan 200 jongeren telt.

Volgens Robert Roch van zorginstelling Kwintes is het nog maar de vraag of het gaat lukken alle dakloze jongeren van straat te krijgen. "Er spelen zoveel factoren mee. De jongeren zelf die zich aanmelden, samenwerkende partijen, financiën. Het zijn veel onderdelen die ondervangen moeten worden, dat ik niet zo kan zeggen dat het opgelost gaat worden." Roch is blij dat de gemeente Almere serieus aan de slag gaat met de ambitie. Luc Tanja van het Leger des Heils deelt dat gevoel: "Ik denk ook dat het haalbaar is. Je hebt het in Flevoland ook niet over hele grote groepen die door de stad zwerven. Er gebeurt al heel veel, maar er moeten ook dingen anders. Maar we hebben het over oplosbare problemen, dus het gaat lukken."

Lees ook: "Ik kan wel sip zijn, maar daar win ik niks mee"

Vanuit de Rijksoverheid en de gemeente Almere is 250.000 euro beschikbaar voor de organisatie van het project. Voor Wethouder Loes Ypma is al wel duidelijk waar het naartoe moet. "Eerder erachter komen waar de problemen zitten en jongeren helpen. En als jongeren toch nog in de problemen komen, de jongeren op een vernieuwende manier opvangen; bijvoorbeeld door ervaringsdeskundigen. Want als je ervaring hebt en zelf op straat hebt geleefd, spreek je net iets makkelijker de taal van de jongeren. Dat gebeurt al in Almere, maar dat zou ik willen uitbreiden."

Cijfers zorginstelling Kwintes
In 2017 maakten zo'n 25 jongeren gebruik van crisisopvang Vovend-J bij Kwintes. Nog eens 17 jeugdigen volgden een begeleid wonen traject.
Daarnaast kwamen vorig jaar 80 jongeren bij de zorginstelling om hulp te vragen. Ze kregen begeleiding bij het afkicken van hun verslaving, hulp met financiën of een vorm van onderwijs of dagbesteding.




Robert Roch van zorginstelling Kwintes zou groots willen inzetten op het voorkomen dat jongeren dakloos worden. Zijn organisatie is daar al mee gestart. "We zijn nauw gaan samenwerken met het ROC. Om de twee weken zitten ook twee medewerkers van Kwintes op de school; een soort vragenuurtje. Dan kunnen jongeren naar ons toekomen. Niet heel veel jongeren staan ervoor open. Maar we zien wel een toename van het aantal vragen dat we krijgen."

"Er komen steeds meer studenten naar Almere, hartstikke fijn. Maar dat is dezelfde huizenmarkt waarnaar daklozen moeten uitstromen."

— Luc Tanja, Leger des Heils

Naast inzetten op ervaringsdeskundigen en investeren in preventie is volgens Luc Tanja huisvesting nog een belangrijk punt. "Dakloosheid is een huisvestingsprobleem. Dus de doorstroom en meer goedkope huisvesting, daar moet het vooral van komen. Er komen steeds meer studenten naar Almere, hartstikke fijn. Maar dat is dezelfde huizenmarkt waarnaar daklozen moeten uitstromen."



"De druk op de woningmarkt is erg hoog", beaamt wethouder Loes Ypma. "Je ziet dat voor alle jongeren uit Almere extra woningen nodig zijn. We moeten het actieprogramma nog verder uitwerken. Maar ik denk dat het goed is als we zeggen dat we meer studentenwoningen willen in Almere. En een stukje daarvan ook specifiek voor deze kwetsbare doelgroep oormerken."

Afgezien van het geld voor het project, komt er structureel niet meer geld beschikbaar. Dat is volgens Kwintes wel een struikelblok om het probleem definitief op te lossen. "Dan heb je meer faciliteiten nodig, dat kost sowieso geld. Je hebt meer mankracht nodig, dat kost sowieso geld. Dus uiteindelijk heb je wel meer geld nodig."

Daarmee blijft het afwachten of de doelstelling, om in 2021 geen jongere meer op straat te hebben in Almere, echt haalbaar is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel