"Ik kan wel sip zijn, maar daar win ik niks mee"

ALMERE • Di 2 juli 2019 | 10:09 • Dinsdag 2 juli 2019 | 10:09

"Voor veel jongeren is zo'n periode van dakloosheid heel moeilijk, maar na vijf jaar hebben ze alles behoorlijk weer op de rails." Dat zegt Luc Tanja van het Leger des Heils.

In Almere is maandag het Actieprogramma Dakloze Jongeren gestart. De gemeente heeft samen met twaalf andere steden afgesproken dat alle dakloze jongeren voor het eind van 2021 van de straat moeten zijn. Elke (potentiële) zwerfjongere moet hulp en ondersteuning krijgen. Niemand mag meer op straat terechtkomen en er mogen geen wachtlijsten meer zijn voor gespecialiseerde jongerenopvang of beschermd wonen.

Lees ook: "Moderne dakloze jongere moeilijk te herkennen"

Cijfers GGD Flevoland
Hoeveel zwerfjongeren Almere heeft, is onduidelijk. GGD Flevoland telde in de hele provincie zo'n honderd jongeren die vorig jaar opvangen werden in een maatschappelijke instellingen. Daarnaast woonden 77 jongeren in een zogenoemde beschermde woonomgeving. De grootste groep dakloze jongeren bestaat volgens de GGD uit 'bankhoppers'. Het vermoeden is dat die groep meer dan 200 jongeren telt.


Omroep Flevoland maakt vanwege de start van het Actieprogramma Dakloze Jongeren een drieluik over zwerfjongeren in Almere. Maandag kwam aan bod hoe groot het probleem in Flevoland is. Dinsdag gaat het over de plekken waar de jongeren hulp kunnen vinden om uiteindelijk verder te komen.

Keer op keer aanmelden voor een opleiding
"Ik kon niet terecht waar ik woonde. Uiteindelijk kreeg ik een kamer, maar de huisbaas klopte niet helemaal. Ik werd eruit gezet en toen heb ik een aantal nachten zo door moeten brengen. Gelukkig had ik veel vrienden waar ik terug op kon vallen." Dit is het verhaal van Alicja Nieuwenhuis. Ze moest op jonge leeftijd voor zichzelf zorgen en besloot te stoppen met haar middelbare school. Na wat omzwervingen, vond ze een kamer en een baan, maar ze wilde meer.

Keer op keer probeerde ze zich aan te melden voor een MBO-opleiding. Maar Nieuwenhuis werd niet aangenomen, omdat ze geen diploma kon laten zien van haar middelbare school. Uiteindelijk kwam ze bij zorginstelling Kwintes terecht en bij Choose2Improve.

"Het is gewoon wat ik wil. Ik wil naar school gaan. Het is belangrijk. Je komt nergens zonder diploma."

— Alicja Nieuwenhuis, voormalig dakloze


Kiezen voor verbetering
Bij Choose2Improve krijgen jongeren les om weer terug te komen in een schoolritme en kennis op te doen om vervolgens een opleiding te starten. Dat deed de nu 26-jarige Nieuwenhuis, met resultaat: ze begint binnenkort aan haar MBO-opleiding. "Ik heb er een baantje bij, ik heb een studiefinanciering. Ik ben niet rijk maar het lukt wel. Het is gewoon wat ik wil. Ik wil naar school gaan. Het is belangrijk. Je komt nergens zonder diploma. "

"Je hebt soms jongeren die echt complexe problemen hebben. Een combinatie van verslaving, financiële moeilijkheden, onderwijs en dat soort dingen. Maar ook jongeren die gewoon pech hebben gehad en gewoon een kickstart nodig hebben. Even de boel op een rijtje, soms ook een arm om de schouder. Die kunnen na een korte periode weer naar school of een baan vinden", aldus Robert Roch van Kwintes.

Cijfers zorginstelling Kwintes
In 2017 maakten zo'n 25 jongeren gebruik van crisisopvang Vovend-J bij Kwintes. Nog eens 17 jeugdigen volgden een begeleid wonen traject.
Daarnaast kwamen vorig jaar 80 jongeren bij de zorginstelling om hulp te vragen voor hun verslaving, financiën of voor een vorm van onderwijs of dagbesteding.


Zwanger en dakloos
De 22-jarige Nathalie* kwam zwanger op straat terecht. Zij kon een tijd wonen in de crisisopvang van het Leger des Heils. Daar verbleef ze vier maanden. Inmiddels is er een plek voor haar vrijgekomen bij Room4You. Daar wonen jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Zij krijgen ondersteuning bij het wonen, leren en werken. In Almere is er ook een speciale locatie voor vrouwen die net bevallen of zwanger zijn. Ze mag daar ongeveer een jaar blijven.

"Bij het Leger des Heils zit je toch met iemand op een kamer. Echt privacy heb je er niet. Bij Room4You heb ik mijn eigen kamer. Je kan er van maken wat je wil. Het is een stuk huiselijker en je hebt een stuk meer vrijheid."

"Ik kan wel sip zijn, maar daar win ik niks mee. Kan beter hard werken voor de toekomst, dan dat ik blijf hangen in het verleden."

— Nathalie, zwangere dakloze


Nathalie is nu 33 weken zwanger. In februari begint ze weer met school, met een baby van een paar maanden oud. Ook moet ze op zoek naar een permanente plek waar ze kan wonen. "Ik wil urgentie aanvragen, maar daar is ook een wachtlijst voor. Dan is het afwachten tot ik een plek krijg."

Ondanks alle onzekerheid ziet ze de toekomst positief in: "Ik ben een heel vrolijk persoon. Er zijn altijd mensen die het erger hebben dan ik. Wat kan ik eraan doen? Ik kan wel sip zijn, maar daar win ik niks mee. Ik kan beter hard werken voor de toekomst, dan dat ik blijf hangen in het verleden."

Almere heeft dus een aantal voorzieningen voor dakloze jongeren. Maar hoe komen ze daar weer weg? Daar woensdag meer over.

* Nathalie is een gefingeerde naam, haar gegevens zijn bekend bij de redactie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel