Toename vaccinaties na mazelenuitbraak

URK • Ma 1 juli 2019 | 23:52 • Maandag 1 juli 2019 | 23:52

De uitbraak van de mazelen zorgt ervoor dat meer ouders uit Urk en Tollebeek hun kinderen laten vaccineren. Volgens Zorggroep Oude en Nieuwe Land, die de vaccinaties uitvoert, is het deze week beduidend drukker dan anders. Ook staat de telefoon roodgloeiend omdat mensen informatie willen hebben over de inentingen.

Nadat vorige week elf gevallen van mazelen op Urk geconstateerd waren, maakten de GGD en het RIVM maandag bekend dat er aanwijzingen zijn dat meer mensen besmet zijn. Precieze cijfers zijn niet bekend. Omdat de vaccinatiegraad op Urk erg laag ligt, kan de ziekte zich makkelijk verspreiden. De GGD en het RIVM adviseren daarom ouders van jonge ongevaccineerde kinderen op Urk en in Tollebeek vervroegd te laten vaccineren. Kinderen uit beide dorpen zitten bij elkaar op school en op sportverenigingen.

De oproep tot vaccinatie is vooral gericht op kleine kinderen. Volwassenen die niet zijn ingeënt tegen mazelen hebben de uitbraken van 2013 en 1999 meegemaakt. De kans is groot dat ze toen de ziekte hebben gehad en zo afweer hebben opgebouwd.

Zorggroep Oude en Nieuwe Land heeft een ruime voorraad vaccins klaar liggen. "We weten niet hoeveel mensen er gaan komen, dus we hebben een extra voorraad in de koelkast liggen. Als er extra BMR-prikken nodig zijn, kan er direct meer worden geleverd door de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s (DVP) van het RIVM", aldus jeugdarts Gerda Koornstra van de Zorggroep

Bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land komen telefoontjes binnen van bezorgde inwoners. Er zijn drie vragen die vaak worden gesteld:

* Ik heb een vaccinatie-afspraak staan, moet ik toch eerder komen?
Antwoord
: Voor kinderen uit Urk en Tollebeek is het inderdaad verstandig om eerder te komen. Normaal wordt de BMR-vaccinatie gegeven aan kinderen vanaf 14 maanden, nu kan het ook bij een leeftijd vanaf 6 maanden.

* Is het wel verstandig om het eerder te doen?
Antwoord
: Ja, want het kind moet op dit moment worden beschermd tegen de mazelen. Dat is belangrijker dan de reden waarom normaal gesproken pas wordt gevaccineerd vanaf 14 maanden. Met een inenting op 14 maanden ontstaat de beste afweer. Als een kind eerder wordt ingeënt, kan het zijn dat de bescherming op langere termijn minder goed is. Daarom moet de vaccinatie dan worden herhaald op de leeftijd van 14 maanden.

* Als ik niet op Urk of Tollebeek woon, moet ik dan ook vervroegd vaccineren?
Antwoord
: Nee. Tenzij je intensief contact hebt met Urkers, want dan is je situatie eigenlijk hetzelfde als iemand die er wel woont. Dan moet je dus ook worden beschermd.



Wil je weten hoe het zit met de vaccinatiegraad van andere veelvoorkomende besmettelijke ziekten, klik dan hier. GGD Flevoland houdt die bij.

Meer vragen en antwoorden over vaccineren zijn hier op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin Urk te vinden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel