'Meer invloed op toekomstig visserijbeleid uitoefenen'

URK • Vr 5 juli 2019 | 12:55 • Vrijdag 5 juli 2019 | 12:55

De gemeente Urk schuift maandag aan bij een nieuw Europees visserijoverleg. Via dit Strategisch Europees Visserij Overleg wil de Nederlandse visserijsector meer invloed uitoefenen op toekomstig Europees beleid.

"De afgelopen jaren waren we vooral erg reactief, naar aanleiding van alle maatregelen die op ons afkwamen", stelt wethouder Geert Post. "We denken dat het beter is om proactief aan de slag te gaan en invloed uit te oefenen op beleid dat nog komen gaat."

Post is blij dat Urk is uitgenodigd voor het overleg. "Urk heeft de grootste vissersvloot van Nederland. In elke Urker familie zit wel iemand die in de visserij werkt. Maatregelen van Europa hebben op sociaal-economisch gebied dus altijd veel impact."

In het overleg zit naast Nederlandse belangenorganisaties ook de Europese vissersbond Europêche. Urk is de enige gemeente aan tafel, maar volgens Post is er ook een uitnodiging verstuurd aan een bestuurlijk overleg dat 16 visserijgemeenten vertegenwoordigt.

Volgens Post zijn de kansen voor Nederland om invloed uit te oefenen de komende jaren groot. Europarlementariër Peter van Dalen wordt vice-voorzitter van de Visserijcommissie. En naast de ervaren Annie Schreijer-Pierik heeft Nederland ook nog drie plaatsvervangende leden in die commissie.

Pulskor-lobby gaat door
De lobby voor de pulskor-methode gaat wat Urk betreft onverminderd door. Hoewel de vangstmethode door Europa verboden is, gaat het onderzoek ernaar wel door. Mocht uit dat onderzoek komen dat de pulsvisserij een goede methode is, dan komt 'de puls' wat wethouder Post betreft gewoon weer op de agenda.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel