RWS reserveerde op voorhand geld voor oplossen zandverstuivingen

LELYSTAD • Vr 12 juli 2019 | 7:12 • Vrijdag 12 juli 2019 | 7:12

Rijkswaterstaat heeft bij de versterking van de Markerwaarddijk op voorhand geld gereserveerd voor onvoorziene tegenvallers. Voor de versterking is 90 miljoen euro uitgetrokken waarbij zo'n anderhalf miljoen gereserveerd werd voor risico's. Dat geld is nu ingezet om de vele zandverstuivingen tegen te gaan.

Vrachtwagens rijden af en aan om een nieuwe laag grond te storten over de zandige oevers van de Markerwaarddijk. De oevers zijn aangelegd om de dijk te versterken maar door zandverstuivingen moest de weg al meerdere keren dicht voor het verkeer. Volgens Marieke Werkman van Rijkswaterstaat is eerst geprobeerd de verstuivingen tegen te gaan met relatief eenvoudige middelen zoals windschermen. "Toen bleek dat dat geen effect had, is voor een paardenmiddel gekozen", aldus Werkman.

Werkman zegt dat Rijkswaterstaat de zandverstuivingen op nummer één had staan als mogelijk risico. Maar RWS voorzag meer problemen: "We hielden ook rekening met lage waterstanden in de rivieren. Want dan zouden de vele kilo's stenen niet op tijd hier zijn geweest. Ook daar is van tevoren een reservering voor gemaakt."

Grasmengsel
Rijkswaterstaat vindt het vervelend dat de extra laag grond moet worden aangebracht, maar Werkman wil niet spreken van een domper. In het voorjaar is voor de dijkversterking 10 miljoen kuub zand aangebracht. Nu komt er dus aan beide kanten van de dijk nog een laag van 5 centimeter grond bovenop. "Op de grond wordt dan een grasmengsel gezaaid dat getest is op deze soort bodem", zegt Werkman.

Naar verwachting duurt het nog enkele maanden voordat het gebied van 180 voetbalvelden groot helemaal bedekt is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (6)

 • Yvon

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  Wij weten helemaal niet hoe het gegaan is, hoe de afspraken zijn gemaakt. Misschien heeft rijkswaterstaat er wel opgewezen bij de opdrachtgevers dat dit en dat wrschl de consequentie was of dat dit of dat zou kunnen leiden tot........ Weet je niet he? Misschien breidt rws nu wel recht wat de andere partij krom boog.

  reageer
 • Freek 3

    Vr 12 juli Vrijdag 12 juli

  Een hoop geklaag en een hoop kapiteins op de wal. Weten jullie wel of deze activiteit met de toegepaste werkwijze mogelijk was? Enof zo enorm veel goedkoper had gekund ? Men heeft het tenminste gedurfd om het veel goedkoper te doen. Zou je ook kunnen waarderen. Achteraf een koe in de kont kijken is zo makkelijk.

  reageer
 • Kaniel Outis

    Vr 12 juli Vrijdag 12 juli

  Zoiets kun je van te voren ook incalculeren. Puur niet nagedacht tijdens een risicoanalyse. Anders hadden tijdens de laatste laag ook grond kunnen gebruiken. Nu rij je weer alles extra.

  reageer
 • Floortje

    Vr 12 juli Vrijdag 12 juli

  Het was ingecalculeerd, daarom was er geld voor gereserveerd.

 • Inge

    Vr 12 juli Vrijdag 12 juli

  Als je het risico al voorzien had, had je ook direct maatregelen kunnen treffen. En alweer de boodschap dat het probleem oplossen nog enkele maanden duurt. Dat horen we nu ook al maanden. Geklungel, Rijkswaterstaat! Net zoals dat het niet tegelijk nadenken over een wegverbreding geklungel is. Waar is de provincie als eigenaar van de weg bij al dit geklungel? Die horen we ook maar niet!

  reageer
 • KC

    Vr 12 juli Vrijdag 12 juli

  Er wordt bij werken altijd ca. 10% onvoorzien meegenomen. Achteraf aanbrengen van de grond is altijd duurder dan als je het direct mee neemt in het bestek. Je betaald nu de hoofdprijs, omdat er geen marktwerking op de prijs zit. Zand ophogingen moet je altijd afdekken met grond. Het was gewoon een fout in het bestek. Nu moet je ook nog het zand verwijderen van de weg betalen.

  reageer
 • Youri

    Vr 12 juli Vrijdag 12 juli

  De natuurlobby wilde juist zandige oevers. Nu ontstaat er dus wat anders dan beoogd. Dit hele project hangt van blunders aan elkaar.

 • Jaap

    Vr 12 juli Vrijdag 12 juli

  Helemaal mee eens, mooi staaltje "schoonpoetsen" (Foutje bedankt!) Wat een gevulde koeken.

 • laat alle reacties zien
 • Paul b

    Vr 12 juli Vrijdag 12 juli

  Eerst denken dan doen maar ach geld zat de overheid maar geen bus over de dijk hoe kan dat wie is er nou dom bus over de dijk meer bezoekers meer geld in de dorp

  reageer
 • Floortje

    Vr 12 juli Vrijdag 12 juli

  Wat bedoelt u? Ik denk dat er zeker over nagedacht is, maar men kan niet toveren.

 • Carl S. Bralleput

    Vr 12 juli Vrijdag 12 juli

  Welk "DE dorp" bedoelt u ?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert