RWS reserveerde op voorhand geld voor oplossen zandverstuivingen

LELYSTAD • Vr 12 juli 2019 | 7:12 • Vrijdag 12 juli 2019 | 7:12

Rijkswaterstaat heeft bij de versterking van de Markerwaarddijk op voorhand geld gereserveerd voor onvoorziene tegenvallers. Voor de versterking is 90 miljoen euro uitgetrokken waarbij zo'n anderhalf miljoen gereserveerd werd voor risico's. Dat geld is nu ingezet om de vele zandverstuivingen tegen te gaan.

Vrachtwagens rijden af en aan om een nieuwe laag grond te storten over de zandige oevers van de Markerwaarddijk. De oevers zijn aangelegd om de dijk te versterken maar door zandverstuivingen moest de weg al meerdere keren dicht voor het verkeer. Volgens Marieke Werkman van Rijkswaterstaat is eerst geprobeerd de verstuivingen tegen te gaan met relatief eenvoudige middelen zoals windschermen. "Toen bleek dat dat geen effect had, is voor een paardenmiddel gekozen", aldus Werkman.

Werkman zegt dat Rijkswaterstaat de zandverstuivingen op nummer één had staan als mogelijk risico. Maar RWS voorzag meer problemen: "We hielden ook rekening met lage waterstanden in de rivieren. Want dan zouden de vele kilo's stenen niet op tijd hier zijn geweest. Ook daar is van tevoren een reservering voor gemaakt."

Grasmengsel
Rijkswaterstaat vindt het vervelend dat de extra laag grond moet worden aangebracht, maar Werkman wil niet spreken van een domper. In het voorjaar is voor de dijkversterking 10 miljoen kuub zand aangebracht. Nu komt er dus aan beide kanten van de dijk nog een laag van 5 centimeter grond bovenop. "Op de grond wordt dan een grasmengsel gezaaid dat getest is op deze soort bodem", zegt Werkman.

Naar verwachting duurt het nog enkele maanden voordat het gebied van 180 voetbalvelden groot helemaal bedekt is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel