Versterking dijk klaar, tegen flinke kosten

LELYSTAD • Ma 17 februari 2020 | 22:52 • Maandag 17 februari 2020 | 22:52

De dijk tussen Lelystad en Enkhuizen is maandag officieel weer veilig verklaard en daarmee is een einde gekomen aan een jarenlang traject om de dijk te verstevigen. Er was gekozen voor een nieuwe methode: versterking met zandige oevers. En die keuze heeft veel geld gekost.

Omdat er grote zandverstuivingen ontstonden moest er veel extra werk verzet worden. Uiteindelijk werd er een laag grond aangebracht en opnieuw gras ingezaaid. Er was bij de begroting van het project wel rekening gehouden met tegenvallers en een risicoreservering gedaan van 11,8 miljoen euro. Dat bedrag moest bijna helemaal aangesproken worden. Alleen al aan het de kop indrukken van de problemen met de verstuivingen moest 3,4 miljoen euro besteed worden door Rijkswaterstaat, blijkt uit onderzoek van NH Nieuws.

De dijk moet na alle werkzaamheden er weer vijftig jaar zonder problemen tegenaan kunnen. Het totale project is nog niet afgerond; er wordt nog een watersportstrand bij Lelystad aangelegd en het natuurgebied Trintelzand is nog niet helemaal klaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel