Eigenaren uitgebrand bedrijf: 'Zo snel mogelijk opnieuw beginnen'

MARKNESSE • Wo 31 juli 2019 | 16:39 • Woensdag 31 juli 2019 | 16:39

Familie De Vente uit Marknesse wil niet bij de pakken neerzitten: "Dat zit niet in ons karakter", zegt Caroline de Vente van VS Apple Industries in Marknesse. Het familiebedrijf brandde dinsdagavond tot op de grond af. Wat rest zijn enkel de smeulende puinhopen.

Bij het bedrijf worden appels verwerkt tot moes en compote voor industriële bakkerijen. Rond 18:00 uur dinsdagavond kreeg de brandweer een melding dat er bij het bedrijf aan de Blokzijlerdwarsweg brand was uitgebroken. De zwarte rookwolken waren tot in de verre omtrek te zien, van Almere tot Friesland. Vanwege de wind richting het oosten ging de rook niet richting het dorp Marknesse, maar richting Overijssel.

"Tientallen jaren hard werk gingen in een half uurtje verloren", zegt Caroline de Vente. Het familiebedrijf is door haar opa en vader gestart. Haar beide broers hebben het stokje inmiddels overgenomen. "Eigenlijk is iedereen in de familie wel bij het bedrijf betrokken."

Appels en machines
Volgens de brandweer wordt de oorzaak van de brand niet onderzocht. "Daar is in dit geval geen reden voor", zegt woordvoerder Geertjan Veenstra van de brandweer. "Er is hier duidelijk geen sprake van brandstichting."

Het is nog niet duidelijk hoe groot de schade is. "Het gaat om een voorraad appels. Maar het gaat vooral om de machines en de gebouwen. Dat is de grootste kostenpost", zegt Caroline de Vente. Bij het bedrijf werken rond de twintig personeelsleden. De Vente weet nog niet wat gevolgen van de brand voor de medewerkers zullen zijn.

De familie is druk de klanten van het bedrijf te informeren over de brand. "En verder zijn we naarstig op zoek naar een locatie waar we de productie voort kunnen zetten", zegt De Vente. "Dat is een lastige klus maar we willen zo snel mogelijk door met het bedrijf. Het heeft geen nut om in het verleden te blijven hangen. Je moet door".

Niemand gewond
De bedrijfsgebouwen op het terrein zijn verloren. Het naastgelegen woonhuis is bewaard gebleven. "Het huis wordt verhuurd aan arbeidsmigranten", zegt De Vente. "Zij worden opgevangen in een nabijgelegen hotel. De brand is natuurlijk vreselijk maar we zijn in ieder geval dankbaar dat er niemand gewond is geraakt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel