VVD: oud-penningmeester verduisterde grote sommen geld

FLEVOLAND • Do 1 augustus 2019 | 12:31 • Donderdag 1 augustus 2019 | 12:31

De VVD Flevoland heeft aangifte gedaan van verduistering tegen oud-penningmeester Huib van Vliet van de Statenfractie van de partij. Volgens de VVD heeft Van Vliet tussen 2012 en 2017 gestolen van de fractie en de provincie Flevoland. De partij zegt dat het gaat om een bedrag van 60.000 euro dat teruggestort moet worden aan de provincie, maar dat het totale bedrag hoger is.

"Hij heeft dit kunnen volhouden, door het ene gat met het andere te vullen", aldus de VVD-fractie in een persbericht. In de loop van dit jaar liep dat spaak toen het geld nagenoeg op was en hij een aantal terugbetalingen aan de provincie opschortte. De verduistering kwam aan het licht toen de nieuwe penningmeester na de verkiezingen in maart aan de slag ging. Die kreeg in juni de inloggegevens van de bankrekeningen en zag dat er dingen niet klopten.

Nadat de fractie de rekeningen had gecontroleerd, kwam de verduistering aan het licht. "Na het trekken van deze pijnlijke conclusie hebben we gemeend meteen aangifte te moeten doen van een strafbaar feit bij de politie." Dat gebeurde eind juni.

Het persbericht van de fractie komt pas een maand later op verzoek van politie en Openbaar Ministerie. Die wilden niet dat het begin van het onderzoek zou worden gehinderd. De VVD zegt geschrokken te zijn en de uitkomst van het onderzoek af te wachten.

De landelijke VVD-fractie maakte donderdagmiddag bekend dat ze Van Vliet hebben geroyeerd. Een woordvoerder zegt 'erg geschrokken' te zijn van de diefstal en 'in nauw contact' te staan met het provinciale bestuur.

Eerder veroordeeld
Huib van Vliet stapte in oktober 2016 op als Statenlid van de VVD omdat hij verwikkeld was in een rechtszaak over een erfenis. Een aantal maanden later werd bekend dat hij een groot deel van de erfenis van 110.000 euro verduisterd had. Hij werd daarvoor door de rechter veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur.

Nadat Van Vliet opstapte, ging de Flevolandse VVD-fractie op zoek naar een nieuwe penningmeester. Die werd gevonden, maar werd daarna ziek. Oud-penningmeester Van Vliet bood toen aan om tot aan de verkiezingen van 2019 alsnog de financiën van de fractie te regelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel