Volgende 50 konikpaarden op transport naar Wit-Rusland

LELYSTAD • Do 15 augustus 2019 | 6:44 • Donderdag 15 augustus 2019 | 6:44

Staatsbosbeheer verhuist vandaag weer vijftig konikpaarden uit de Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland. De paarden hebben een reis van 1.650 kilometer voor de boeg. Waarschijnlijk komen ze vrijdag aan op hun bestemming.

In Wit-Rusland worden de paarden als grazers ingezet om te voorkomen dat open gebieden dichtgroeien. Uit Flevoland moeten ze weg, omdat het aantal dieren in de Oostvaardersplassen teruggebracht moet worden. Daarom zijn er eerder ook al paarden naar Spanje verhuisd.

In totaal gaan er zo'n 150 konikpaarden naar het Republican Landscape Reserve Naliboksky in Wit-Rusland. De eerste groep van vijftig paarden is afgelopen zaterdag aangekomen bij het natuurreservaat. Eigenlijk had dat halverwege juli al moeten gebeuren, maar het duurde langer dan verwacht om een importvergunning te krijgen vanuit Wit-Rusland.

Kritiek
Er is de afgelopen tijd veel ophef geweest rond de dieren in de vangweide. Critici en meerdere politieke partijen hekelden het feit dat de paarden tijdens de hittegolf volop in de zon stonden en geen beschutting konden zoeken. Maar volgens de toezichthoudende Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit was er niks aan de hand en ging het goed met de paarden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel